7 způsobů jak zabránit úbytku vápníku a řídnutí kostí

08.02.2010 09:35

        7 způsobů jak zabránit úbytku vápníku a řídnutí kostí

22.12.2009 22:11

Dostatečný příjem vápníku, zvýšený výskyt osteoporózy a řídnutí kostí se v poslední době staly horkými tématy společenských i politických diskuzí. Když si v takové situaci navíc někdo dovolí vyřadit mléčné výrobky (základ zdravých a pevných kostí) ze svého jídelníčku, celá společnost kolem se rázem zděsí: „A co tvoje kosti, kde teď vezmeš vápník?“ V prvé řadě si pojďme jednou pro vždy vyjasnit jednu věc. Ano, mléčné výrobky jsou zdrojem jakéhosi vápníku. Ovšem nejsou zdaleka zdrojem jediným! V druhé řadě je tu ještě jedna, mnohem důležitější, pointa. Zda-li někdo má nebo nemá  dostatek vápníku nezáleží ani tak na tom, kolik vápníků pojídá, ale kolik ho dokáže ve svém těle udržet!

Že množství konzumovaného vápníku je druhořadá věc dokonale potvrzují  desítky studií doktorů J. McDougalla, D. Grahama, J. Fuhrmana či C. Campbella. Jejich výsledky ukazují, že vládami doporučený minimální denní příjem 800mg (v USA až 1400mg) se nezakládá na skutečných fyziologických potřebách člověka. Jedna rozsáhlá studie afrických kmenů například zjistila, že místní ženy konzumují denně v průměru jen asi 300mg vápníku, za celý život často odkojí 5 – 10 dětí a přesto je u nich výskyt osteoporózy, řídnutí kostí a jiných podobných chorob neznámým jevem. Naši předkové se po staletí příjmem vápníku také příliš nevzrušovali a ani oni neměli s řídnutím kostí a kažením zubů větší problémy.

Zakopaného psa horšícího se stavu našich skeletových konstrukcí musíme tak hledat jinde než v nedostatečné konzumaci vápníku. A stejně jako v mnoha jiných zdravotních otázkách, i tentokráte ukazuje mnoho prstů na způsob života moderního člověka. Dr. Graham ve své knize Nutrition and Athletic performance poukazuje na skutečnost, že člověk se denně zapojuje do spousty činností a konzumuje  mnoho potravin, které rapidním způsobem tahají vápník z kostí a zubů ven. Jde především o látky, které mají na organismus silně kyselinotvorný dopad.

Přírodní zákony totiž zařídily, že lidský organismus udržuje za všech okolností pH krevního řečiště v lehce zásaditém stavu. Pokud je tělo vystaveno neúměrnému množství kyselin, sáhne jako protitah po vápníku, nejzásaditějším minerálu, který má ve větším množství k dispozici právě v kostech a zubech. Proto člověk, který konzumuje hromadu vápníku, ale zároveň zatěžuje svůj organismus velkým množstvím kyselinotvorných látek, se může v celkovém součtu ocitnout ve výrazném vápníkovém deficitu. Zatímco někdo, kdo konzumuje vápníku o poznání méně, ale kyselinotvorným látkám se ve velké míře vyhýbá, bez problémů udržuje pozitivní vápníkový zůstatek.

Abychom si ušetřili zdravotní problémy, které se s nedostatkem vápníku pojí, je tedy kriticky důležité vyhýbat se činnostem, které způsobují největší vápníkové úniky. Zde je sedmice těch nejlepších způsobů, jak si dlouhodobě uchovat pozitivní vápníkový balanc a potažmo zdravé a silné kosti.            


 

1.    Přestaňte kouřit a omezte pití alkoholu...

...a to na zcela sváteční příležitosti. Cigarety a alkohol jsou jedněmi z nejvíce kyselinotvorných látek, které dnešní společnost tělu pravidelně dopřává. Při alkoholem zalitých a cigaretami provoněných večerech se organismus vysoce překyselí a fůra vápníku pak musí putovat z našich kostí na pomoc při regulaci krevní překyselenosti.  

2.    Snižte příjem živočišných potravin...

...neboť živočišné výrobky jsou po alkoholu dalším významným zdrojem překyselení. Toto mají na svědomí především síru obsahující aminokyseliny, které tvoří velkou část živočišné bílkoviny. Tvrdé sýry jsou v tomto ohledu nejkyselejší, na druhou stranu podmáslí, kefír a výrobky z kozího mléka zatěžují organismus nejnižší kyselostí. Proto pokud si budete chtít dopřát něco masitého nebo mléčného, vybírejte raději z té méně kyselé kategorie. Anebo si zároveň s masem nebo sýrem objednejte mísu zeleninového salátu.

3.    Dejte si pozor na sojové výrobky...

...především pak produkty, které obsahují izolát sojové bílkoviny. Sojové, mléčné a jiné podobné izoláty jsou vysoce koncentrované formy bílkovin. Nadbytek bílkovin se obecně ukazuje být důležitým faktorem při úbytku vápníku z těla. Vysoce koncentrované bílkoviny ve formě izolátů jsou však z tohoto pohledu ještě mnohonásobněji „efektivnější“!

4.    Vyhněte se limonádám, kolám a...

...jiným nealko slazeným nápojům. Limonády tohoto typu se prakticky skládají ze dvou ingrediencí – voda a bílý cukr. A právě bílý cukr je dalším ze seznamu zločinců, který při každé poskytnuté příležitosti důkladně loupí z naší vápníkové pokladnice. Proto je rovněž záhodno omezit návštěvy cukráren, pekáren, kaváren a jiných míst, kde na vás cukrem nabité potraviny útočí ze všech stran.

5.    Zatěžujte své kosti...

...pravidelným cvičením a běháním. Lidské tělo bylo stvořeno pro pohyb a bez pohybu naše tělesná schránka chřadne. Pohybové potíže především u lidí starší generace nejsou ani tak důsledkem vápníkového deficitu jako spíše nedostatkem fyzického pohybu. Mnoho studií dokládá, že lidé v důchodovém věku mohou snadno znovu zesílit své kosti a svaly zařazením pravidelné fyzické aktivity. Podrobná výpověď doktorky Ruth Heidrich (viz níže), která se v pokročilém věku dokázala vyléčit nejen z rakoviny, ale také z osteoporózy a artritidy, tuto teorii jen potvrzuje.

6.    Dopřejte si velký salát...

...alespoň jednou za den. A když říkám salát, myslím tím zeleninový salát, kde převládají zelené listy doplněné okurkou, rajčaty, ředkvičkami, paprikami, cibulkou a jinou oblíbenou zeleninou. Slovo „velký“ si také pro jistotu upřesníme. Velký se v tomto kontextu rovná alespoň vrchovatému polévkovému talíři. Pokud zvládnete více, vápníkovým rezervám to jen prospěje, neboť zeleninové saláty jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku a ostatních silně zásaditých prvků. 

7.    Vystavte se pravidelně slunci...

...protože sluneční paprsky jsou významným zdrojem vitamínu D. A právě vitamín D hraje zcela zásadní roli při vstřebávání našeho milého vápníku. Pokud nebude mít vaše tělo dostatečné rezervy vitamínu D, nebude schopné vámi konzumovaný vápník vstřebávat, ať ho do sebe budete cpát horem, dolem, předem nebo zadem.

Pokud si vezmete tyto osvědčené zásady za své, otázku nedostatku vápníku budete moci jednou pro vždy hodit za hlavu. Pravidelné sledování kolik právě jím a kolik vápníku co obsahuje se stane minulostí a vy znovu pocítíte, jaké to je uchopit větší kontrolu nad svým vlastním zdravím. Když to tímto způsobem dokázali desítky tisíc lidí před vámi, dokážete to i vy.



Zajímavé odkazy
Lidské potřeby vápníku - 
Podrobná studie
Čast přednášky doktora J. McDougalla na téma růstový hormon IGF1, mléko a sojový izolát
Příliš mnoho bílkovin negativně ovlivňuje kosti – 
Podrobná studie
Správný jídelníček vám zachrání kosti – vědecký článek Dr. McDougalla
Výpověď
 doktorky Ruth Heidrich


Honza Brodský