Čerstvé šťávy - juicing

27.04.2010 15:15

 

Čerstvě vylisované šťávy z ovoce a zeleniny si už našly cestu i na české stoly, i když jejich oblíbenost zatím není zdaleka tak velká jako v západních zemích. Jsou často nedílnou součástí jídelníčku mnoha vitariánů ale i ostatních lidí, kteří objevili jejich dokonalé vlastnosti, ať už jejich nepřekonatelný přínos pro zdraví a vitalitu, nebo jejich chuť. V tomto článku se dozvíte, proč jsou čerstvé šťávy tak cenné a oblíbené (mluvíme o šťávách - džusech, které po odšťavnění neprošly žádnou tepelnou úpravou)

ŽIVÁ VODA
Tento název opravdu dokonale vystihuje podstatu čerstvých šťáv. Pro příklad jmenujme známeho průkopníka vitariánství Dr. Normana Walkera. Ten na nich založil svou úspěšnou léčbu pacientů, které často konvenční medicína označila za beznadějné případy. Vynesl tak šťávám značnou slávu a oblibu, stejně jako vitariánství samotnému (viz jeho kniha Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
šťáva je složená především z vody. Její množství kolísá podle druhu odšťavňované suroviny. Např. oproti šťavnatým poldům mají divoké byliny mnohem nižší obsah vody. Je to však vždy ta nejkvalitnější voda, jakou můžeme tělu nabídnout. Prošla totiž mnohanásobnými osmotickými procesy v rostlinném těle a byla tak dokonale destilována a stala se součástí živé buňky. Taková voda může být okamžitě použita jako živý elektrolyt pro buňky našeho těla. Nejsou v ní žádné anorganické minerály či jiné škodlivé látky, které obsahuje voda pramenitá. Tato živoucí kapalina je nasycená enzymy, minerály, vitamíny, jednoduchými cukry, chlorofylem, popř. bylinnými silicemi a jinými fytochemikáliemi - zkrátka je to bohatý nektar - infuze pro dokonalou výživu našeho těla.

Okamžité vstřebání
Pokud používáme kvalitní odšťavňovače (viz níže), je tekutina doslova vyždímána z vlákniny, která zůstane jako odpad při odšťavnění. Tělu pak nic nebrání šťávu začít okamažitě po vypití vstřebávat, spolu s obsaženými živinami. Tento proces probíhá už v žaludku, stejně jako třeba v případě alkoholu. To je důvod, proč jsou šťávy účinné i v případech, kdy pacienti mají silně zanešená a oslabená střeva. Šťávy jsou pak mnohdy jediným způsobem, jak tělu začít dodávat správnou výživu, když trávící ústrojí není schopné pevnou potravu zpracovat a využít. Pokud vaše trávení funguje bez problému, je šťáva téměř beze zbytku a velmi rychle vstřebána a využita organismem.

Půst a očista organismu

Čerstvé šťávy bývají často součástí postních a očistných kůr. Nemusí se vždy jednat o kritické případy, kdy je tato léčba nezbytná. Provádění půstů s pitím šťáv zaručeně přinese užitek komukoliv. Zvláště čerstvé šťávy z citrusových plodů mají vynikající očistné účinky. Citrusová šťáva má schopnost rozpouštět nežádoucí hleny v těle a ve střevech, stejně jako toxické nánosy neztrávených zbytků. Právě s pomocí citrusových půstů bývají dosaženy téměř zázračné vysledky, přičemž jsou tyto půsty často pod dohledem doktorů. Může se jednat o půsty dlouhé až několik týdnů, během nichž dochází k dokonalé detoxifikaci těla a odstranění problémů způsobených nesprávnou stravou. Při nastávajícím nachlazení, rýmě či chřipce je půst s pitím citrusových šťáv to nejlepší co můžete udělat. Můžete tak zkrátit průběh nemoci. Jídlo při nemoci jen zeslabuje obranyschopnost těla, protože trávení stojí dost energie, kterou tělo potřebuje při boji s nemocí. Čerstvé šťávy přitom tělo zásobují vitamíny, tekutinou a jednoduchými cukry, což je přesně to, co v tom případě potřebuje (na toto téma více v knize DŽUSOVÝ PŮST)

Léčbu řady zdravotních obtíží je možné řešit tzv. půstem (spíše dietou) s pitím šťáv ze zeleniny a ovoce viz kniha autora Mudr. Paavo Airola "Džusový půst" ke stažení zde.