Kakaové boby

01.01.2010 00:43

 

Nepražené kakaové boby: Znáte je?

Pražené kakao v práškové podobě zná každý, ale co nepražené kakaové boby? Ty již tak běžné nejsou, ale za poznání stojí.

 

Požehnaná plodina

Kdykoliv beru do ruky pytlík s kakaovými boby, vzpomenu si na Nerudovu Romanci o Karlu IV. Ten při ochutnání prvních doušků nového vína nejprve křiví ústa, ale po chvíli již sahá po dalším poháru a nemůže se ho nabažit. Doslova tak je to i s kakaovými boby, které se po dlouhé době objevují na pultech už i v České republice. Při prvním rozkousnutí se na chvilku ocitáme v rozpacích, když ale překonáme počáteční hořkost, začne nám jeho chuť chybět a žádostivě sáhneme po dalším semínku. A pak se může docela dobře stát, že propadneme nahořklé chuti a nepražené kakao se pro nás stane téměř drogou. Na rozdíl od různých návykových látek nám však zcela určitě neuškodí. Naopak podpoří náš imunitní systém, klouby, nervy, cévy a činnost srdce. Ostatně, poslechněme si, co o něm říkají odborné příručky:

Nepražené syrové čisté kakao je ta nejčokoládovější čokoláda na světě. V syrové podobě si zachovává nepřeberné množství hodnotných výživných látek, obsahuje nejenom široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů, ale též bílkoviny, přírodní tuky a sacharidy. Je zejména primárním zdrojem hořčíku, který je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní středoevropské stravě. Kakao obsahuje theobromin a v menším množství i kofein. Theobromin je látka, která stimuluje centrální nervovou soustavu, podporuje koncentraci, snižuje krevní tlak a působí diureticky. Velkou devizou kakaa je obsah neurotransmiterů, v podobě dopaminu, serotoninu, argininu, PEA a anandamidu. Všechno to jsou látky, které navozují příjemnou náladu, souvisí s pocity štěstí a blaženosti, nebo se vyskytují v mozku zamilovaných lidí. U dospělých působí kromě toho i jako afrodiasikum, a přitom je neškodné pro děti.

Láska prochází žaludkem

Z historie víme, že si milenci dávali jako projev lásky tabulku čokolády, která měla utužit jejich vztah. I v současné době může čokoláda navozovat příjemnou atmosféru, pokud ji ovšem budeme konzumovat v přiměřeném množství. Převážná většina čokoládových výrobků vyskytujících se na běžném trhu totiž obsahuje nadměrné množství cukru, mléka a přidaných tuků. Levnější výrobky pak už téměř žádné kakao neobsahují a z „čokolády“ si ponechávají pouze název. Většinou v nich objevíme i celou řadu aditiv, emulgátorů, sójových produktů apod. Jak takové pochutiny potom působí zejména na dětské zuby, není třeba komentovat. Bez následků ovšem nemusí zůstat ani žaludek a další vnitřní orgány nebo také pleť. A to se týká i dospělých.

S čistým přírodním kakaem je tomu naopak. Jeho pozitivní účinky jsou dány zejména tím, že semena kakaových bobů jsou nepražená, a proto obsahují v nezměněné podobě všechny živiny a zejména antioxidanty, které se při pražení zničí. Problém je pouze v tom, že dětem nemusí pro svoji hořkou chuť právě šmakovat. Pak je možné zakoupit ve speciálních prodejnách přírodní rozemleté nepražené kakao a přidávat ho do jídel nebo si za stejným účelem rozemlít nepražené kakaové boby na prášek. U dospělých tomu bude pravděpodobně jinak. První trpké pocity budou záhy vystřídány lahodnými a konzumenti kakaových bobů přilnou k této pochutině stejně jako pivaři ke svému moku.

Pojďme si mlsnout

I když i kakao může za určitých situací vyvolávat závislost, nemusíme se obávat „přetláskání“ žaludku, jako když se pustíme do krabice s pralinkami. Na uzdě nás však přidrží i cena, protože zdravé potraviny bývají dnes vždy o něco dražší. Jeden 100gramový pytlíček v prodejnách zdravé výživy vyjde na něco přes 80 Kč, takže s ním plýtvat určitě nebudeme. Labužníci ovšem mohou něco ušetřit a objednat si na dobírku kilové balení, které je přijde o něco levněji. Balíček mletého kakaa o hmotnosti 150 g pak přijde zhruba na 100 Kč. Hitem poslední doby pak je čokoláda z čistého nepraženého kakaa, která stojí okolo 55 – 60 Kč. Mnohým se to může zdát drahé, ale ruku na srdce. Kolik my sami nebo naši známí utrácíme za kouření?

 

Kakaové boby: 

Kakao se řadí mezi tzv. ‚superfoods‘. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů.

Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob.

Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.

Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí.

Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin.

Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost.

Arginin je považován za přírodní viagru. 

Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity.