Doporučená denní dávka sodíku je zhruba 2300 mg, což je přibližně pět gramů soli. Každý Čech přitom sní za rok šest kilogramů soli. Na den včetně kojenců tak v průměru připadá 16,5 g, což je třikrát víc, než je doporučená dávka.

1. Mražená jídla – rychle a snadně, nicméně ne příliš zdravě, alespoň co se týká množství sodíku. Jedna porce takového jídla může obsahovat i 790 mg sodíku. Číst etikety se v těchto případech skutečně vyplácí.

2. Cereálie – možná zdravá forma snídaně, nicméně s vysokým obsahem sodíku. Některé značky mají v  jednom šálku cereálií až 250 mg sodíku.

3. Zeleninové šťávy – obsahují celou řadu vitaminů a enzymů, ale také vysoké dávky sodíku. Šálek takové šťávy může obsahovat až 479 mg sodíku.

Tip: Na trhu jsou k dostání i šťávy s nízkým obsahem sodíku, je však nutné pořádně číst etikety.

4. Balené maso a uzeniny – balené výrobky obsahují více sodíku než čerstvé potraviny. Samozřejmě záleží na typu výrobku a pak také na výrobci. Sledovat etikety se v těchto případech opravdu vyplácí, jelikož „zdravější“ uzeniny (šunka apod.) mohou mít ve skutečnosti více sodíku než suché salámy apod.

5. Polévky – jsou zdravé, ale jen ty, které si uvaříte celé sami. Polévky v sáčku jsou obvykle plné sodíku. Například šálek kuřecí nudlové polévky může obsahovat až 744 mg sodíku. Pokud tedy nemáte dostatek času a přece jen sáhnete po takové polévce, pak vybírejte především ty se sníženým obsahem sodíku – v tomto případě se vyplácí sázet na polévky určené dětem.

Hustá česnečka

FOTO: František Petrák, Právo

6. Marinády a především sójové omáčky – jedna polévková lžíce sójové omáčky může obsahovat až 1024 mg sodíku. Samozřejmě existují i lehčí varianty těchto omáček, ale i ty jsou odborníky na výživu považovány za „sodíkové bomby“.

Tip: Zkuste zapomenout na všechny přesolené marinády a vyzkoušejte místo nich naložení masa do citrónové šťávy či octa, případně pomerančového nebo ananasového džusu, s čerstvými bylinkami.

7. Omáčky na těstoviny – usnadňujete si vaření nejrůznějšími omáčkami? Pak vězte, že i půl šálku omáčky na těstoviny může obsahovat 554 mg sodíku.

8. Kořenicí směsi či nakládané zeleninové chuťovky – jsou obvykle plné soli. I takové dvě lžíce nakládaných papriček jalapeňos můžou obsahovat až 568 mg sodíku.

Tip: Zapomeňte na směsi a raději vsaďte na čerstvé bylinky, případně pepř.

9. Slané oříšky – gram pražených, solených arašídů obsahuje 192 mg sodíku a velmi podobně je tomu u ostatních oříšků. Raději tedy volte nesolené varianty.

10. Předvařená rýže či instantní těstoviny – tyto urychlené potraviny obsahují obvykle v jedné porci více než polovinu denní dávky sodíku. Mnohem lepší je tedy volit obyčejné – nepředvařené suroviny.

11. Kečup – málokdo si uvědomuje, že i dochucovadla jako kečup obsahují velké množství sodíku. Jedna polévková lžíce kečupu tak může obsahovat 167 mg sodíku.

12. Minerální vody – mohou obsahovat sodíku víc než 1000 mg v jednom litru.

Jak se vyznat v etiketách

Obsah sodíku neznamená pouze obsah soli – existují další formy sodíku, jež mohou potraviny obsahovat:

  • alginát sodný
  • askorbát sodný
  • hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda)
  • benzoát sodný
  • kaseinát sodný
  • chlorid sodný
  • citronan sodný
  • hydroxid sodný
  • sodná sůl sacharinu
  • mléčnan sodný – Stearoyl
  • siřičitan sodný
  • dihydrát
  • glutamát sodný (MSG)
  • fosforečnan sodný