Proč pít čerstvé šťávy, pít čistou vodu a jíst zelené potraviny?

16.03.2012 06:27

Proč pít čerstvé šťávy? Proč odšťavňovat?

  Proč pít čerstvé šťávy, pít čistou vodu a jíst zelené potraviny?

Vše o čisté vodě v souvislostech, které možná neznáte lze se dočíst v knize  autorů PAUL C. BRAAG a PATRICIE BRAGOVÁ www.uloz.to/xrvc1xPv/sokujici-pravda-o-vode-pdf

PŘEČTĚTE SI TUTO KNIHU, KTERÁ MÁ NÁZEV ŠOKUJÍCÍ PRAVDA O VODĚ !!!

 

O vodě také píše Dr. N. Walker: Zlepšení a vývoj lidstva se vždycky zdrží, jestliže budou objevy a vynálezy posuzovány tímto bláznivým a nevhodným způsobem:

     Dovolte nám přezkoušet podklady každé nové myšlenky. Bude-li principiálně shledána vhodnou a bude-li obsahovat pravdu - čeho by se měl potom svět obávat?

     Jsme tak pevně spoutáni starými názory a praktikami - i když jsou pravým ztělesněním nepravdy a ubohosti, že se třepeme strachem před pravdou, která by nás mohla učinit šťastnějšími?

Pevná minerální hmota, která vede pozvolným hromaděním v těle ke zkostnatění, ztuhnutí, stařecké slabosti a smrti, je složena hlavně z kalciumfosfátu (kostní hmota), kalciumkarbonátu (obyčejné vápno) a kalciumsulfátu (sádra), příležitostně z magnézia a jiných minerálií.

     Vidíme, že už v časném úseku lidské existence začíná proces zpevňování, který bez přerušení pokračuje, až se tělo z ohebného, elastického a energického stavu přemění v pevný, minerální, ztuhlý a inaktivní, který směřuje k smrti.

Dětství, mládí, stav dospělosti, vysoký věk a stařecká slabost nejsou nic jiného, než mnoho různých stadií ztuhnutí a zkostnatění těla.

     Tato velká hustota, pevnost a ztuhnutí, stejně jako velký podíl vápenatých minerálních substancí, které vnikly do struktury těla, jsou jediným tělesným rozdílem mezi mládím a stářím.

     Nyní se nabízí otázka: Co je původem vápenaté, minerální hmoty, která se v organismu ukládá? Považuje se pravděpodobně za zákon, že jsou všechny pevné součásti těla neustále budovány a obnovovány krví. V tom případě pochází všechno, co tyto pevné substance obsahují z krve. V pevné hmotě jsou kalciumfosfáty a kalciumkarbonát, které tedy nesporně najdeme ve větším nebo menším množství v krvi.  

     Krev se obnovuje z chylu (Chylus: střevní míza, tekutina, mléčně zakalená, podobná míze obsahující součásti vstřebané potravy, hlavně tuků ), který má, jestliže ho analyzujeme, stejné minerálie jako krev. Chylus se obnovuje jídlem a pitím.

     Musí být tedy potrava a nápoje vyživující tělo současně hlavním zdrojem vápenaté minerální hmoty, která se dostává z potravinové kaše do chylu, odtud do krve a konečně se ukládá ve všech tkáních, sliznicích, cévách a všech pevných částech těla – kde zaviňuje . stáří, stařeckou slabost a "přirozenou smrt".

     Chléb (z pšeničné mouky) se může právem nazvat pomocníkem života, pokud by byl posuzován podle množství výživných látek, které obsahuje. Jde-li o minerální hmotu, můžeme ho stejným právem nazvat "pomocníkem smrti".

     Pramenitá voda obsahuje tolik minerálií, že to jednomu nahání strach. Bylo vypočítáno, že voda průměrné kvality obsahuje tolik karbonátů a jiných součástí vápna, že člověk, který pije denně průměrné množství, přijme za 40 roků života do těla tolik minerálií, že by se z nich dal zhotovit sloup z pevného vápna nebo mramoru ve velikosti dospělého muže.

     Obsah vápna v pramenité vodě je tak vysoký, že by to množství, které denně přijmeme, stačilo ucpat tělo tak, že by se stařecká slabost a smrt dostavily daleko předtím, než bychom dosáhli dvaceti let - kdybychom neměli naše ledviny a ostatní vyměšovací orgány, které vápno v pozoruhodném množství z těla "vyhodí".

Tyto orgány vyloučí však jen část této látky. Představíme-li si, že se denně přijme deset dílů, pak se osm až deset vyloučí a jeden nebo dva zůstanou někde v těle. Jestliže tento proces pokračuje den co den a rok co rok, pevná materie se střádá a aktivita s flexibilitou dětství se ztrácejí do slabosti a strnulosti, což se omylem nazývá "stářím“:

     Známý příklad minerálních usazenin je obyčejný kotlík na čaj nebo parní hrnec. Každá hospodyně ví, že se na dně a stěnách nádoby, která se stále používá, usazuje kamenitá tvrdá substance - "zvápenatina".

Je známo, že se za dvanáct měsíců nashromáždí 2 – 2,5 kg této substance. Čtenář by se neměl nechat oklamat tím, že by si myslel, že zůstane-li tolik na stěnách čajové konvice, pak musí být voda po uvaření bez vápna. Je sice pravda, že vařením něco uhličitanu vápenatého vypadne, ale největší část těchto usazenin pochází z té vody, která se ve formě páry vyvařila. O tom se můžeme lehce přesvědčit vyšetřením vody před vařením a po něm. Zjistí se, že obsahuje minerálie nezávisle na tom, jak dlouho se vařila. Filtrování je také zbytečné, neboť tím se odstraní jen to, co ve vodě plave, zatím co minerálie, o kterých mluvíme, v rozpustném stavu zůstávají.

     Proto je pramenitá voda - přestože vypadá jasná, a průhledná - zatížena značným množstvím pevných, ucpávajících látek, a proto je v každé formě k vnitřnímu používání nevhodná nebo přinejlepším málo vhodná."  (konec výňatku z knihy autora N. Waklera)

 

Vše o vodě a celé sdělení v souvislostech, které možná neznáte lze nalézt v knize " Šokující pravda o vodě" od autorů : PAUL C. BRAGG a PATRICIA BRAGOVÁ.  www.uloz.to/xrvc1xPv/sokujici-pravda-o-vode-pdf 

PŘEČTĚTE SI TO DOPORUČUJEME !!!

Další léčbu řady zdravotních obtíží je možné řešit tzv. půstem (spíše dietou) s pitím šťáv ze zeleniny a ovoce viz kniha autora Mudr. Paavo Airola "Džusový půst" ke stažení zde. pozn.Některé údaje o vodě v této knize jsou v rozporu s informacemi o vodě v předchozí  knize "Šokující pravda o vodě", kterou napsali autoři s komplexním pohledem a znalostí jen o vodě -Admin

 

Pozn. Kdo má přesnou znalost obsahu zejména minerálů ve složení vody, kterou běžně používá tedy i pramenité, možná ví kolik té vody může bez rizik výše uvedených vypít. Proto je významné využívání organické vody z ovoce a zeleniny celých plodů nebo zejména čestvých šťáv z ovoce a zeleniny, které neobsahují nevhodné množství součástí vápna a obdobných minerálií, ale obsahují velmi vhodné složení všech živých látek životu  prospěšných, které bohužel převážně většině lidí  chybí. Také proto Dr. N. W. Walker velmi doporučuje získávat organickou vodu především z ovoce a zeleniny ve své knize Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy . Samozřejmě to musí být kombinováno s pitím čisté vody, (případně destilované odpařovaním či vyrobené reverzní osmózou,což má řadu příznivců a rovněž odpůrců). Způsob úpravy vody je vždy v závislosti na zdrojích, které používáme a které mají často velmi rozlišné složení minerálů a případně i nečistot. Admin

Zelené potraviny, nápoje, šťávy: www.odstavnovace.info/zelene-potraviny-napoje-stavy/

 

Nechcete si přečíst výňatek z článku "Šokující pravda o rakovině"? : /celý článek zde/

"Pojďme se však vrátit k našemu tématu. Není to totiž zdaleka všechno. Rakovinové buňky obsahují jedinečný biomarkerový enzym “CYP1B1″. Enzymy jsou bílkoviny, které katalyzují chemické reakce. “CYP1B1″ mění chemickou strukturu látky zvané “salvestrol”, která se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Chemická reakce převede “salvestrol” do komponentu, který rakovinové buňky zabijí bez poškození těch zdravých.

“CYP1B1″ je tedy enzym, který je produkován pouze v rakovinových buňkách a reaguje se “salvestrolem”, který je přítomen v ovoci a zelenině, a tvoří tak látku, která působí pouze na rakovinové buňky”.

Toto je velmi důležité zjištění, které zároveň objasňuje, proč je tak důležité pro osoby postižené rakovinovým onemocněním pít čisté šťávy z ovoce a zeleniny chemicky neošetřené!

Zároveň je důležité vědět, že “salvestrol” vzniká v rostlinách, které jsou samy napadené plísňovým onemocněním. Salvestrol je v podstatě produktem imunitního systému těchto rostlin. Salvestrol je přírodní ochranná látka, která se nachází v ovoci a zelenině. Je velmi úspěšná v boji proti plísňovým parazitům. Je zjištěno, že čím více je plísňové onemocnění v organismu rozšířeno, tím masivněji salvestrol proti danému parazitu působí.

Velmi velké množství této látky obsahují tyto plody těchto rostlin: jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky a dále brokolice, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek.

Ale přesně toto nadnárodní zemědělské a farmaceutické korporace řízené globálním vládnoucím systémem velmi dobře vědí. A proto neváhají investovat obrovské peníze do následujících aktivit:

a) Vyvíjejí a produkují chemické fungicidy, které zabíjejí plísně a houby, a zabraňují tak vzniku přirozené ochrany (salvestrolu) v rostlinách v reakci na plísňovou infekci. Salvestrol obsahují pouze plody, které nebyly ošetřeny chemickými fungicidy!!! Zapomeňte tedy na nákup ovoce a zeleniny v klasických obchodním řetězcích, kde je ovoce a zelenina pod režimem kontroly.

b) Prakticky všechny fungicidy blokují salvesterol.

Proto, pokud budete jíst chemicky zpracované ovoce a zeleninu, tak bez potřebných pozitivních účinků." (konec výňatku, který se pochopitelně netýká jen nemocných rakovinou)

 

   Po úvodních informacích dovolte ještě zmínku o odšťavňování, které z mnoha hledisek testujeme v našem obchodě www.odstavnovace.info a nabízíme jen v úzkém výběrovém sortimentu nejvyšší kvality na světovém trhu, které při zpracování neničí enzymy a další potřebné živiny (zejména vyšší teplotou nad cca 40 stupňů C při odšťavňování, což je častý jev u komerčních nekvalitních odšťavňovačů). Šetrné technologie zpracování zeleniny a ovoce u kvalitních odšťavňovačů zachovávají to nejcenější co v organické vodě ze zeleniny nebo ovoce získáme ENZYMY. Přitom je třeba mít na paměti, že pokud je šťáva čerstvá, nutriční hodnoty jsou nejvyšší! Otázkou pro každého z nás je jak se nám daří denně mít dostatek zeleniny ve svém jídelníčku a jakou kvalitu této zeleniny z našich polí a zahrádek získáme. Čas navíc jak je známo způsobuje oxidaci čerstvých šťáv (to je postupné znehodnocení) zejména při snaze delší odložené spotřeby. Spojením čerstvé šťávy z kořenné zeleniny se zelenou listovou zeleninou výrazně zvýšímě kvalitu šťávy. Dr. Norman W. Walkr považuje čerstvé šťávy s organickou vodou za nenehraditelné ! Přečtěte si jeho knihy zde na úvodní stránce Knihy ke stažení Dr. Normana W. Walkera. Lepší důvody k pití čerstvých šťáv nikdo jiný nezná a nevyzkoušel si jako on.

Další variantou uživatelsky velmi pohodlnou pro dnešní rychlou dobu je užití usušené šťávy z mladého ječmene, (který se dá přidat i do šťávy ze zeleniny, kterou si odšťavňíte), běžně se jen smíchá s čistou vodou, což je nejrychlejší a během jedné minuty vše připraveno! Proč ještě k Zelenému mladému ječmeni jíst tablety Chlorelly Pyrenoidosa? - protože v této kombinaci s Mladým ječmenem máte vyváženou zcela přírodní potravinu, která účinně čistí i kompexně sytí Váš organismus. Velkou předností zelených potravin (vlastně vynikající zeleniny) v prášku a tabletách je jejich úžasná uživatelsky jednoduchá použitelnost. Zaneprázdnění lidé (a to je většina z nás) mají je proto vždy a snadno sebou třeba i na cestách. Mohou tak každodenně (nebo na cestách mimo domov) nahradit čerstvé šťávy a dát tak svému tělu nenahraditelné živiny, třeba na dovolené. Ne každý si bude na cesty vozit sebou odšťavňovač jako to po léta činila nejslavnější a dříve nejvýkonnější česká tenistka Martina Navrátilová..., ale hlavně vzpomeňte si kolikrát denně máte čerstvou zeleninu,  nebo opravdu čerstvou potravu?

Další důvody ke změně vašeho jídelníčku:

Špatný jídelníček?
Je obecně známo, že západní civilizace nekonzumuje dostatek čerstvých potravin.
Co jsou živé potraviny se dočtete zde. Odborníci na výživu doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně k uchování vyváženého příjmu vitaminů a minerálů. Mnozí ovšem toto minimální doporučení zdaleka nesplňují: např. v USA vychází na jednu osobu jeden a půl porce, v Británii sní 65% populace jen jedinou.

 

Životní tempo a vyvážená strava
Drtivá většina z nás nejí nezbytné množství ovoce a zeleniny. Díky hektickému stylu života a rychlosti tempa dnešní doby zapomínáme na vyváženou stravu a zanedbáváme tak svoje zdraví, které máme jen jedno. Není proto překvapující, že většina z nás padne za oběť nejrůznějším lehčím onemocněním, z nichž některá mají sklon hromadit se a posléze vedou k závažnějším chorobám. Důkladné vědecké studie opakovaně poukazují nato, že konzumace čerstvých potravin výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí na srdeční choroby či rakovinu. 

S vitamíny ku zdraví
Čerstvé ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí jakéhokoli jídelníčku. Poskytují betakaroten (který tělo přeměňuje na vitamin A),vitamin C, draslík, fosfor a spolu s dalšími vitaminy a minerály pomáhají chránit tělo proti různým obtížím a onemocněním, od běžného nachlazení po rakovinu. Tyto vitaminy podporují činnost tělesných enzymů a jsou součástí procesu rozkládání potravy na energii. Pomáhají také udržovat hormonální rovnováhu, posilují imunitní systém a jsou nezbytné pro činnost mozku a nervové soustavy. V zelenině, jako je kapusta, zelí a kořenová zelenina najdeme také hořčík a vápník. Listová zelenina obsahuje chlorofil, který pomáhá při stavbě svalstva a chrání nervovou soustavu. 

 

NEJSOU LÉKY - Vitaminy jsou v první řadě potraviny. Slovo vitamin se skládá ze dvou slov: vita, což znamená život nebo nezbytný pro život, a amin, což je látka, která obsahuje dusík. Původně se myslelo, že vitaminy patří do skupiny aminů, ale to se později ukázalo jako nesprávné. Prokázalo se, že vitaminy jsou různorodé sloučeniny, které patří do různých skupin látek. Úkolem vitaminů je řídit různé chemické reakce v těle, případně při nich nějakým způsobem spolupracovat. Nepatří mezi zdroje energie jako bílkoviny, tuky nebo cukry. 

 

Proč jsou to právě potraviny? Pokud by se člověk nenajedl, prostě by zemřel. To samé by se stalo, pokud by neměl v těle vitaminy. V dnešní době je problém ve dvou věcech – první je, že naše těla už nejsou schopna produkovat všechny vitaminy v dostatečném množství. Druhou věcí je negativní vliv prostředí kolem nás (radiace, chemie ve všem – hnojiva, konzervační látky, ochucovadla, barviva, znečištěné ovzduší a voda, drogy, alkohol, stres, …). Toto všechno zvyšuje potřebu a spotřebu vitaminů. Vitaminy potřebují všichni – od malého dítěte až po seniory – všichni, všichni, všichni!
  
Pokud někde člověk zaslechne, že vitaminy jsou léky, jde o velký omyl. Penicilín je lék, který se užívá při angíně. Možná pomůže vyléčit angínu, ale důležité je, že ho užíváme pouze během angíny. Umře vaše tělo, pokud nejste během pěti let nemocní, a nemusíte tedy penicilín brát? Ne!

Ale pokud by Kolumbovi námořníci nenarazili na pobřeží, na kterém se naštěstí nacházely citrusové plody, zemřeli by na Skorbut (nemoc z nedostatku vitaminu C).

Takže ještě jednou – vitaminy jsou potraviny!!! Bez nich by tělo umřelo. Je to v jejich názvu – vita (život nebo nezbytný pro život)!

Z toho vyplývá další faktor – vitaminy NELÉČÍ!!! Vitaminy mohou pomoci při zvládání nemoci, dokonce vás z ní i mohou dostat (např. pokud při nachlazení užíváte velké dávky Céčka, pomine nachlazení o to dříve), ale nejsou k tomu určeny. Vitaminy mají, stejně jako jiné potraviny, za úkol udržet tělo ve funkčním stavu – jednoduše aby dobře fungovalo, nebylo unavené atd.

Z těchto údajů je možno vyvodit logický závěr, že přírodní vitaminy (nikoliv syntetické !) potřebujeme po celý život, a i když samozřejmě nenahrazují vyváženou a dobrou stravu, je možné je užívat i ve formě doplňků stravy, pokud nemáme nejlépe z domácího ovoce a zeleniny čerstvé šťávy.

 

SPOLUPRACUJÍ  - Pokud by někdo užíval jen vitamin C, vytvořil by si nedostatek vitaminů B-komplexu, a naopak. Tomuto se říká umělý nedostatek vitaminů. Proto je potřebné užívat dostatek druhů vitaminů, a to zejména ve vyvážených množstvích. Multivitaminy mohou být řešením pokud nejsou syntetické, ale bohužel jsou v nich většinou příliš malé dávky vitaminů, a navíc je tableta tak slisovaná, že žaludek z ní nedokáže vytěžit celý obsah.

 

NEDOSTATEK -  Proč vůbec nahrazuje část populace vitaminy takovým „externím“ způsobem namísto toho, aby si je naše těla vzala ze stravy? Důvodů je několik. Nejpodstatnější však je, že nejíme pravidelně ovoce a zeleninu nebo si neděláme čerstvé šťávy (nejlépe z vlastní zahrádky chemicky neošetřované)!

Dalšími faktory, které ničí vitaminy, jsou: znečištěné ovzduší, vysoká teplota (přímé sluneční záření, vaření, …), radiace, chemikálie v potravinách (z postřiků, ochucovadel, konzervačních látek atd.) a také zpracovávání potravin. Například opravdu kvalitní vitamin C je potřebné získat z plodů a zpracovat do třech hodin po utrhnutí plodů z rostlin. Jak dlouho trvá pomerančům a dalšímu ovoci, než se dostanou na náš talíř?

K tomu všemu přispívá rychlost a stres dnešní doby, což si také vyžaduje zvýšenou spotřebu a kvalitu stravy. Dalo by se to porovnat s autem. Pokud od auta chceme, aby jelo rychleji nebo uneslo větší náklad, udělá to, ale za cenu zvýšení denní spotřeby! Naši zaměstnavatelé a život se nestarají o naší „spotřebu“ – jednoduše chtějí, abychom v práci podali dobrý výkon a zvládali přidělené úkoly.

V jedné mezinárodní firmě se dělal test. Firma finančně podpořila ty zaměstnance, kteří se rozhodli pro zdravější životní styl (sport, kvalitní strava). Výsledkem byla úspora až trojnásobku toho, co firma na tento program vynaložila, v porovnání se ztrátami způsobenými pracovní neschopností (PN), sníženou produktivitou a dalšími faktory. 

PŘEDÁVKOVÁNÍ - Mnoho z nás už zřejmě někde zahlédlo zkratku „DDD“ (doporučená denní dávka).  Jde o předpisy určené doporučené denní množství daného vitaminu nebo minerálu pro zdravého člověka, které by mělo pokrýt jeho potřeby, a to v době vydání tohoto předpisu. A právě tady je problém – DDD neodráží změny ve způsobu života lidí, a je tedy v některých bodech zastaralá. Předávkování Vám, ale nehrozí při používání odšťavněné zeleniny nebo ovoce, kde vyvážení poměru ve šťávě zajišťuje příroda a nikoliv člověk tak jako u vitaminových tablet.

Na všech doplňcích stravy by se měl uvádět poměr obsažených vitaminů či minerálů a DDD. Tento poměr se uvádí v procentech. Pokud je na etiketě například napsáno, že výrobek obsahuje „Vitamin C – 250 % DDD“, znamená to, že je tam 2,5krát více vitaminu C, než je doporučeno daným předpisem. Určitě se ale nelekejte, pokud některý z doplňků stravy obsahuje mnohem větší množství, než je DDD. Znovu připomínáme – DDD v některých případech znamená „doporučeno podle mnoho let starých předpisů“! (V některých případech se tyto normy neměnily od 2. světové války.)

Vraťme se opět na začátek této kapitoly. Vitaminy jsou potraviny. A pokud jsou potravinami, nelze se jimi předávkovat. Když se člověk přejí, tělo se brání tím, že zvrací. Něco podobného platí i o vitaminech. Když je například v organizmu opravdu příliš mnoho vitaminu C, tělo se brání průjmem. Po ustálení hladiny tohoto vitaminu průjem přestane. Je to velice jednoduché.

Je jenom pár vitaminů, kterými se můžete předávkovat. Jde o vitaminy A, D a K. Aby se ale člověk předávkoval například vitaminem A, musel by dlouhodobě užívat více než 50 000 jednotek (viz kapitola Vitamin A) denně, aby se předávkování projevilo. A mezi samotné projevy předávkování by patřila například suchá popraskaná pokožka, která by se přirozeně vrátila do normálu po snížení dávek Áčka.

S dávkou černého humoru musíme říct, že sebevražda pomocí vitaminů je „mission impossible“ („nesplnitelná mise“). A to je jen dalším důkazem toho, že vitaminy nejsou léky, ale potraviny, které opravdu podporují správné a bezproblémové fungování organizmu. Oproti tomu jsou v lékárnách dostupné bez předpisu také léky proti bolesti. A užít najednou celou krabičku těchto léků znamená dobrý byznys pro pohřební službu. 

Šťávy - Vitaminová bomba
Zahrnutím čerstvých šťáv do svého jídelníčku nejen že budete zdravější, ale už samotný proces přípravy vám dá čas ke zpomaleni a uvolnění z rychlého životního tempa. Hlavní výhodou šťáv je jejich snadná stravitelnost pro lidský organismus. Z čerstvé šťávy dokáže naše tělo vstřebat více vitaminů a ostatních užitečných látek než je tomu při konzumaci tuhé stravy.Jen málokdo by dokázal na posezení sníst celý ananas, 225 ml šťávy z jednoho ananasu je mnohem lepší vyhlídka. Obzvlášťě účinné jsou šťávy z čerstvé zeleniny, protože vaření zničí mnoho proteinů a živin, zatímco ve šťávách zůstanou neporušené. Enzymy přítomné v čerstvých potravinách spolu s tělesnými enzymy rozkládají šťávy a napomáhají vstřebávání prospěšných látek do krve, což proběhne v několika minutách po požití.

Detoxikační schopnosti
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mají obdivuhodné detoxikační a regenerační schopnosti. Jsou zaprvé vynikajícími zdroji čisté vody, která se filtruje v celé její složité struktuře. Už tímto se odstraňuje jeden ze zdrojů nečistot, se kterými se musí trávicí soustava každý den vyrovnávat. Navíc každé ovoce obsahuje organické kyseliny, které pomáhají odstraňovat toxiny z tráviacího traktu. Citrusové plody obsahují nejúčinnější kyselinovou sloučeninu – kyselinu citrónovou, a další druhy ovoce poskytují jiné mírnější, např. kyselinu vinnou, jablečnou ap. Některé plody jako například pomeranče nebo jablka, obsahují i pektin, který může absorbovat tuky a toxiny ze zažívacío traktu.

Nastolení kyselinobazické rovnováhy

Příjem ovocného, nebo zeleninového džusu má na lidský organismus zásaditý účinek. (Nenechte se zmýlit tím, že šťáva je kyselá.) Pro většinu z nás je to prospešné, protože běžný jídelní lístek z velké části bílkovin a upravených jídel vede k chronickému překyselení našeho organismu. Pro svoje správné fungování má lidské tělo úzce vymezenou pH hodnotu, pohybující se na prahu zásadité stupnice. Už jedna, jediná sklenice ovocné, nebo zeleninové šťávy denně, Vám pomůže obnovit kyselinobazické rovnováhy vašeho organismu, která je základem Vašeho zdraví.  Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny najdete zde.  Tabulka potravin zásadotvorných a kyselinotvorných.pdf (132,6 kB)
 
   

 

Pokud nemáte dostatek zeleniny a ovoce máte podstatný důvod k zařazení

zelených potravin, které pro dnešní dobu jsou uživatelsky velmi příjemné a jednoduché ke každodennímu užívání. Je to jistě o mnoho lepší než užívání syntetických vitaminů, které nejsou pro nás přínosem ale naopak jsou škodlivé. Přejeme Vám život se šťávou a zdravím...  

 

Jak vybírat ovoce a zeleninu

  1. Základem je nakupovat ovoce a zeleninu v sezóně. Ještě lepší ji nenakupovat, ale využívat z vlastní zahrádky chemicky neošetřované, nebo z obdobných zdrojů. Ovoce nakupované mimo sezónu je většinou dovážené z dalekých krajin a po cestě ztrácí nejen chuť, ale především své nutriční hodnoty. Pozor ! Navíc často je pěstovaná zelenina jen zkumavková viz článek...
  2. Když vybíráte v obchodě ovoce a zeleninu, používejte své smysly. Čich, dotek a optický vzhled ovoce jsou první známky, podle kterých je možné rozeznat, zda-li kupujete čerstvé a delikátní ovoce.
  3. Nekupujte první jablko, na které Vám padne ruka, ale pečlivě vybírejte.
  4. Sledujte skvrny na ovoci a zelenině. Ovoce s výraznými skvrnami nekupujte.
  5. Zkontrolujte barvu, zda-li má správný odstín. Například nekupujte zelené jahody.
  6. Zkontrolujte, zda-li nemá plod otlačeniny a není pomačkaný a zda s ním bylo šetrně zacházeno.
  7. Přičichněte k ovoci. Některé plody svěže voní, jen když jsou čerstvé. Podle vůně je také možné poznat, zda již není plod dlouho na pultu a nezačíná se kazit.
  8. Dotekem zkuste, jakou má ovoce strukturu. Například jablka a hrušky by měly být pevné, ale broskve, švestky a další "měkké plody", by měly být měkčí. Při tomto testování dejte pozor, abyste ovoce neponičili.
  9. Ovoce a zeleninu vybírejte raději z otevřených krabic, než z uzavřených boxů a igelitových přebalů.
  10. Potěžkejte ovoce. Pokud je těžké v porovnání se svou velikostí, pak jste vybrali čerstvý plod!

Jak správně omývat ovoce a zeleninu

  1. Veškeré ovoce a zeleninu, které potřebujete umýt, si připravte na linku poblíž dřezu.
  2. Pokud chcete, můžete do dřezu umístit cedník.
  3. K omývání ovoce používejte vlažnou vodu, nikoliv vařící nebo ledovou.
  4. Opláchněte ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou. Pro suroviny, které na sobě mají zbytky zeminy nebo jiné nečistoty použijte pro odstranění kartáč na čištění. Před použitím kartáče se ujistěte, že není kartáč příliš drsný, aby nepoškodil vnější obal plodu.
  5. Ujistěte se, že na ovoci nebo zelenině nezůstaly žádné nečistoty.
  6. Případně odstraňte otlučená a špatná místa plodů.

Fakta o ovoci a zelenině

Doporučujeme začít odšťavňovat nejprve plody, které máte rádi a které Vám chutnají. Poté můžete začít experimentovat a přidávat další plody a kombinace.

VAROVÁNÍ!!! Budtě opatrní s nadměrnou konzumací ovocných šťáv. Ovoce obsahuje velké množství cukrů a může při nadměrné konzumaci zvednout hladinu insulinu v krvi. To platí i pro mrkev nebo červenou řepu.

Příprava ovoce a zeleniny

• Před odšťavňováním vždy ovoce a zeleninu řádně omyjte.
• Ovoce s pevnou slupkou, jako je například mango, guava, meloun nebo ananas, je třeba nejprve zbavit pevné části slupky.
• Všechny plody s peckami, tvrdými jádry nebo semeny, jako jsou nektarinky, broskve, mango, meruňky, švestky a třešně, musí být před zpracováním vypeckovány.
• Citrusové plody je třeba nejprve oloupat.

Zdraví prospěšné účinky ovoce a zeleniny

Jablko
Podporuje správnou funkci ledvin. Jablka také pomáhají při zažívacích potížích. Jedno rčení praví „Jablko každý den, nemoc z těla ven“.
Meruňky
Díky vysokému obsahu karotenu mají meruňky omlazující efekt, posilují pokožku, vlasy, nehty. Kyselina pantotenová se postará o vaši vitalitu a odbourávání tuků. Navíc jsou sušené meruňky účinné na zácpu. Lahodné a šťavnaté ovoce.
Banán
Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku - prvku, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu - reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování.
Červená řepa
Červená řepa prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odstraňuje zácpu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Byl prokázán i její regenerační vliv na játra. Obsahuje mnoho křemíku, potřebného pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže.
Brokolice
Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Brokolice obsahuje více vitaminu C než citrusové plody. Dále zde najdeme vitaminy E, B1 a B2. Brokolice je také bohatá na beta-karoten a kyselinu listovou a z minerálních látek na draslík, vápník, fosfor a síru. Pány ve středním a vyšším věku bude jistě zajímat, že brokolice a květák mají mimořádně pozitivní vliv na snížení rizika zhoubné rakoviny prostaty.
Mrkev
Mrkev je výborným zdrojem beta-karotenu a rostlinné formy vitaminu A. Obsahuje vlákninu. Na mrkvi je Beta-karotenu, který mrkev obsahuje ve velkém množství. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny.
Celer
Působí detoxikačně na celý organismus, má protirakovinné účinky a údajně také zvyšuje potenci. Jedlý je nejen kořen, ale také nať s listy. Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K. Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód. 
Třešně
Odrůdy třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C. Mohou působit preventivně proti dně.
Fíky
Čerstvé fíky obsahují až 70-80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech.
Grapefruity
Grapefruity mají vysoký podíl vitamínu C zvyšují obranyschopnost organismu. Působí také protizánětlivě a antimykoticky (včetné plísňových onemocnění kůže). Zlepšují krevní oběh a látkovou výměnu a upravují hladinu cukru v krvi. Působí pozitivně na zdraví srdce, zbavuje cévy nánosů. Zmírňují trávicí a střevní potíže, obnovují poškozenou střevní mikroflóru.
Kiwi
Jen málokteré ovoce obsahuje tolik vitamínu C jako kiwi. Obsahem až 1 miligram vitamínu C v 1 gramu kiwi pokrývá konzumace kiwi příjem denní dávky. Díky vitamínu C, i v kombinaci s hořčíkem, podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Je známo, že vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu.
Pomeranč
Pomeranče jsou výborným zdrojem vitamínu C, obsahují tiamin (vitamín B1), folát (kyselinu listovou) a pektin, který může snížit hladinu cholesterolu v krvi.Vitamin C pomáhá vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Zároveň pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím.
Hrušky
Hrušky obsahují vitamín C, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotin, glykosidy, stopy jódu, malé množství vitamínu P a větší množství draslíku. Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti. 
Ananas
Obsahuje enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo.
Jahody
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
Rajčata
Posilují buněčnou strukturu a srdce. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při tvorbě zdravé kůže, stavbě nových vaziv, posilují sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují oběhové potíže, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu, odvodňují a působí močopudně. 
Meloun
Meloun je bohatý především na lykopen (ten je také v rajčatech a působí jako prevence rakoviny, betakaroten a citrulin. Podle expertů z Texasu vodní meloun obsahuje účinné látky, které působí pozitivně na mužskou erekci. Síla jejich účinku se při pravidelné konzumaci vodního melounu směle vyrovná i Viagře. Pravidelné pojídání melounu pomůže i vysušené a citlivé pleti. 
Mladá pšenice
Výrazně zlepšuje imunitu a stavy chronické únavy. Pomáhá v prevenci obezity, zlepšuje peristaltiku střev i celulitidu. Účinně neutralizuje metabolické překyselení organismu. Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Pomáhá proti nemocem dýchacího ústrojí. Obnovuje endokrinní systém, neutralizuje toxiny a karcinogeny v těle. 

JAK SE VYRÁBÍ PRŮMYSLOVÝ 100% DŽUS?