ODŠŤAVŇOVAČE TEST, RECENZE

23.02.2010 08:47

TEST odšťavňovačů. Vyberte správné odšťavňovače Odšťavňovače ovoce a zeleniny TOP z celého světa, recenze, testy Recenze na náš obchod zde  

Naším zájmem je pro Vás připravovat nové recenze, testy a srovnání těch nejlepších odšťavňovačů z celého světa. Naše recenze i nabídka odšťavňovačů jsou založené na zkušenostech s prodejem odšťavňovačů a výsledcích testů i doporučení. Rádi Vám poskytujeme objektivní informace  a recenze o jednotlivých odšťavňovačích. Výběr a rozhodnutí je pak již na Vás. S odšťavňovači pracujeme již mnoho let. Tehdy světu vládl legendární odšťavňovač Champion Juicer z USA, dnes i po 50-ti letech bez jakýchkoliv inovací!... Přestože se tento odšťavňovač stále prodává téměř v nezměněné podobě, mnoho věcí se v této oblasti změnilo. Na trhu se objevilo mnoho dalších přístrojů ve směru vývoje k nízkootáčkovým přístrojům - odšťavňovač Omega, odšťavňovač Angel Juicer, odšťavňovač Sana juicer, odšťavňovač Kuvings a jiné – některé lepší, jiné horší, které už se dnes ani nevyrábí. Naše nabídka je stálým výběrem toho nejlepšího co se ve světě produkuje, nabízíme jen osvědčené odšťavňovače, testované ve srovnání s jinými typy. Máme zájem, aby prověření bylo zajištěno dříve  něž si zákazník odšťavňovač koupí. Chceme předejít tomu, aby to nebyl zákazník, který zjistí, že u nového typu praskají např. síta, nebo se něco jiného ještě objeví co by neměl zákazník řešit. Neustále pro Vás hledáme nové osvědčené odšťavňovače a srovnáváme jejich kvalitativní parametry, které jsou důležité pro správný výběr odšťavňovače.

 JAK VYBÍRAT OVOCE A ZELENINU   PROČ PÍT ČERSTVÉ ŠŤÁVY?, PROČ ODŠŤAVŇOVAT?   Rozdíly?   Jak na to?   Jak pracují?   Rady a recepty   O ovoci a zelenině   Recepty    Zelené potraviny    Nevybrané, vyřazené 

Na každé ovoce a zeleninu se hodí jiný druh odšťavňovače. Poradíme vám, jaký si vybrat, a jak tedy dostat nejvíc šťávy z mrkve, jahod, pomerančů nebo třeba i z bylinek. 

Odborníci doporučují si před koupí odšťavňovače rozmyslet, jaké suroviny a v jakém množství budete zpracovávat. Podle toho se pak rozhodněte, zda si pořídíte odstředivý či tlakový odšťavňovač, případně citrusovač.

Například z listové zeleniny a bobulovitých plodů nezískáte na odstředivých odšťavňovačích prakticky žádnou šťávu. Odstředivky totiž mají dobrou výtěžnost jen u tvrdších surovin, jakými jsou kořenová zelenina, jablka nebo třeba hrušky. Při nižších otáčkách zvládají také citrusy, i když z nich nedostanou zdaleka všechnu tekutinu. V řadě videí je patrné jak zaostávají odstředivé odšťavňovače za nízkootáčkovými odšťavňovači, přesto z jediného důvodu tj. nízké ceny jsou nejvíce nabízeny řadou nespecializovaných výrobců, které navíc kvalitu jejich produkce mají velmi špatnou! Zde platí jako u všech výrobků obecně: Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci...!

Proto jsme již největší část výběru jsme zajistili za Vás, nabízíme jen výběr světové produkce TOP odšťavňovačů!

Dnes již nestor Dr. Norman W. Walker byl jeden z nejvýznamnějších lékařů zabývajících se zdravím a výzkumem výživy v USA. Jeho knihy byly vzorem mnohým lékařům, vědcům a autorům jako je Dr. John Heinerman.

Dr. John Heinerman, Ph.D, se narodil v roce 1946 v Salt Lake City, Utah, USA a během své odborné praxe poznal 33 zemí celého světa a navázal spolupráci s tamními léčiteli, tak i se špičkovými lékaři a vědci. Publikoval stovky článků věnovaných lidovému léčitelství, léčivým rostlinám a zdravé výživě.  Napsal více než dvacet knih, včetně úspěšné Heinermanovy encyklopedie ovoce, zeleniny a bylin. Svůj bakalářský titul získal na Brigham Young University v Utahu a v dalším studiu pokračoval v Indonésii, kde mu byl na Jakartské University of Indonesia a Surabayaské Airlangga University udělen magisterský a posléze doktorský titul. Tento známý americký antropolog-léčitel nahlédl do svých archivů a napsal ucelené dílo "Encyklopedie léčivých šťáv pojednávající o přírodních šťávách, které mohou být lékem na stovky běžných zdravotních problémů světa.                                                                                                                                                                                                Přírodní šťávy  

Není šťáva jako šťáva      Jak vybírat ovoce a zeleninu  

To že se nedá co do kvality šťávy srovnávat 100% krabicový džus z nejbližšího supermarketu a čerstvě vymačkaná šťáva je snad každému jasné. Znáte ale rozdíl mezi čerstvě vymačkanými šťávami?

 

 

                                    

Mnozí z Vás si asi řeknou, že takový rozdíl snad ani nemůže být. Opak je pravdou. I čerstvě vymačkané šťávy se budou lišit v množství enzymů a vitamínů, které budou obsahovat. V čem je tedy rozdíl? To, co ovlivňuje kvalitu šťávy, je způsob její extrakce z vlákniny ovoce či zeleniny. Hlavní faktory, které mají vliv na kvalitu, je kyslík vháněný do šťávy, teplo a šetrnost přípravy šťávy. Kyslík z toho důvodu, že přestavuje činidlo oxidace, která ničí enzymy stejně tak jako teplo. Při zahřívaní dochází k odumírání lidskému organismu prospěšných enzymů. U některých přístrojů dochází při odšťavňování k většímu tření a díky tomu se může teplota šťávy z různých přístrojů lišit až o více ⁰C, navíc i v závislosti na použitých otáčkách a stáří či otupení hrotů na sítech, což platí především pro odstředivou technologii. Faktor, šetrnost přípravy šťávy, je ovlivněn způsobem naruší buněčné struktury vlákniny přístrojem. Zatímco odstředivý přístroj suroviny při několikatisícových otáčkách přímo rozseká na tisíc kousků, které pak odstředivou silou vymrští na síto, šnekový nebo dvou hřídelový odšťavňovač suroviny rozmělní a přes síto vylisuje jako mlýnek. Sami teď můžete říct, který způsob odšťavnění je šetrnější. Pro ty z vás, kteří stále váhají, odstředivka to určitě nebude. Šťáva z odstředivých přístrojů je hodně napěněná, více vodová a rychleji mění svoji barvu díky prudší oxidaci. Takový fresh si můžete bohužel dopřát ve většině juice barů v České republice, které odstředivky převážně používají.

Oproti tomu šnekové a dvou hřídelové odšťavňovače používají k surovinám šetrný "Low Speed Technology System" (LSTS). Tuto technologii najdete u přístrojů, které zpracovávají suroviny do 100 otáček za minuty. LSTS technologie umožňuje získat maximum nutričních hodnot, enzymů, vitamínů a chuti z ovoce, a zeleniny. Taková šťáva je na první pohled hustější a krémovější, než cokoli, co jste kdy pili z krabice, protože vláknina je jemně protlačena skrze síto. Čerstvá šťáva je jen vzácně čirá, často spíše matná a na povrchu jemně zpěněná. Co do obsahu enzymů a vitamínů tedy vyhrává šťáva ze šnekových a dvouhřídelových přístrojů. Na druhou stranu každá čerstvá šťáva, ať už je získána jedním nebo druhým způsobem, je pro lidské tělo prospěšná. Rozdíl už tedy znáte, záleží jenom na Vás, jakým šťávám dáte přednost.

                                

Šťávy s vlákninou nebo bez?

Vláknina čistí zažívací trakt, proto je dobré ji tělu naservírovat v dostatečném množství. Je to taková metla smetí, která vymete to, co v nás zůstane po kulinářských orgiích, které si dopřáváme. Můj současný odšťavňovač Sana juicer připravuje šťávy hodně čisté s občasnými kousky vlákniny. Za to můj první odšťavňovač Hurom mi připravoval šťávu s poměrně velkým množstvím vlákniny - můžu říct drti z ovoce a zeleniny. Ve šťávě z mixu pomerančů, limet, citronů nebo ananasu mi to nevadilo. Ovšem v mixu z mrkve, červené řepy, celeru a listové zeleniny mi to vadilo a šťávu jsem si pravidelně cedil. Každému ten nos narostl holt jinak a já zastávám ten názor, že vlákninu do těla můžeme dostat ve formě syrového ovoce a zeleniny nebo v různých formách salátů atd. Ve wikipedii jsem se dočetl, že vláknina vstřebává vodu, tím zvětšuje svůj objem a ulehčuje střevům. Také na sebe váže některé látky z potravy, jako například cholesterol. Americká potravní asociace doporučuje alespoň 20-35 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např. 8400 kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny). Doporučení asociace pro dítě je, že počet gramů na den je číselně věk dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně). Britská potravní asociace doporučila alespoň 12-24 g vlákniny denně pro zdravého dospělého člověka. Setkal jsem se i s názorem, že lidé s nádorovým onemocněním by měli pít čistou šťávu bez vlákniny, protože ta, na rozdíl od šťávy, nádor vyživuje. Také jsem se dočetl, že pesticidy, kterými jsou ovoce a zelenina ošetřeny se vážou ve vláknině, proto by se měla pít šťáva zbavená vlákniny.

Při konzumaci nadměrného množství samotné vlákniny, která Vám vznikne jako odpad při odšťavňování např. z mrkve, Vás může bolet žaludek natolik, že stejným směrem, kterým šla vláknina dovnitř, půjde i ven. Před konzumací je dobré vlákninu hodně podusit. Následným fantaziím na kuchyňské lince se meze nekladou. Cuketové bramboráky, zeleninové karbanátky, polévky, sladké placky a jiné, skoro z každé vlákniny se dá něco ukuchtit a ve finále je odpad z odšťavňování minimální.

 

Jak využít vlákninu?

Dužinu z ovoce nebo ze zeleniny lze v první řadě použít jako obklad při celé řadě zdravotních obtíží. Některé druhy dužiny s obsahem síry, které zbydou například po zpracování zelí, kadeřavé kapusty a cibule, se mohou uplatnit jako obklady na vážné formy popálenin a lze je vyměňovat vždy po několika hodinách. Síra ránu dezinfikuje, a pokud není zranění příliš rozsáhlé či hluboké, napomáhá též rychlé regeneraci poškozené tkáně.

Dužina z mrkve, okurky, tykve a dýně je výtečná při léčbě kožních zánětů, které byly způsobeny chorobnými ekzémy, vyrážkami nebo oparem či sluncem. Jsou báječně chladivé, a proto nacházejí uplatnění i při horečkách, kdy se přikládají na čelo, na prsa a na břicho.

Některé další druhy dužiny jsou schopny fantastickým způsobem odstranit lokální infekci. Jedná se zejména o ovoce a zeleninu s obsahem škrobu. Jestliže například dužinu z brambor, vodnice nebo tuřínu přiložíte na diabetické vřídky na nohou, na otevřené rány, gangrenózní boláčky, propíchnuté cysty nebo puchýře či jiná podobná kožní poranění, nebudete věřit svým očím. Některé kyselé dužiny mají též schopnost napnout uvolněnou kůži a odstraňovat vrásky. Zde nachází uplatnění převážně dužina z citrusových plodů. Dužinu lze použít na spoustu věci v kuchyni. Kniha Encyklopedie léčivých šťáv obsahuje mimo jiné i recepty obsahující právě dužinu, která vzniká jako odpad při odšťavňování (více knih si můžete stáhnout na našich stránkách přímo).

Výběr odšťavňovače*****

Mnozí z Vás jste při výběru odšťavňovače narazili na jeden problém. Jejich hodně a jsou úplně všude. A najít mezi takovým množství kvalitní přístroj už může být problém. Proto každoročně provádíme za Vás průzkum vývoje výrobců a testujeme v praxi různé novinky z nichž některé nejlepší zařazujeme do nabídky našeho specializovaného prodeje. Současně, ale vyřazujeme jiné odšťavňovače zveřejněné v rubrice: Vyřazené, nevybrané a testované odšťavňovače - doprodej výstavních odšťavňovačů 

Základní otázky, které by si měl položit každý, kdo si chce pořídit kvalitní odšťavňovač, jsou následující:

 „Jaké suroviny budu odšťavňovat?“

Omega TWN 32    

Mrkev, červená řepa, jiná kořenová zelenina, jablka, hrušky, citrusy, to všechno jsou suroviny, se kterými si poradí snad každý odstředivý odšťavňovač. Listovou zeleninu ovšem tyto přístroje nezvládnou, síto listy roztrhá na kusy a vyhodí ven do sběrné nádoby. A když už přece zvládnou tak se žalostnou výtěžností. Nejen proto odstředivou technologii odšťavňování nedoporučujeme. Univerzálními přístroji, které zvládají veškerou zeleninu i ovoce jsou jednohřídelové šnekové odšťavňovače. Ty ve své výtěžnosti ovšem  zaostávají za dvou hřídelovým přístrojem Angel Juicer, který je jednička i ve zpracování listové zeleniny, bylin nebo jehličí.   

 „Jakým šťávám dávám přednost?“

Kuvings     Omega EUJ 808

Šťáva z odstředivých přístrojů je hodně napěněná, více vodová a rychleji mění svoji barvu díky prudké oxidaci, která je způsobená vysokými otáčkami okolo 15000 ot./min! Při těchto otáčkách štáva se rychle okysličí a to mimo jiné vlivy velmi snižuje kvalitu šťávy. Na kvalitu šťávy má vliv světlo, teplo a způsob zpracování a případně nevhodné skladování. Proto současný směr vývoje v oblasti kvalitních odšťavňovačů směřuje k nízkootáčkovým šnekovým nebo dvouhřídelovým odšťavňovačům, jejich technologie odšťavňování je na vrcholu kvality oproti levným odstředivým odšťavňovačům, které bohužel jsou ale nejvíce rozšířené. Šnekové a dvouhřídelové odšťavňovače pracují od 40-80 otáček za minutu a proto získávají maximum nutričních hodnot, enzymů, vitamínů a jejich šťáva je na první pohled hustější a krémovější, než cokoli, co jste kdy pili z krabice. Čerstvá šťáva je proto jen vzácně čirá, často spíše matná a na povrchu jemně zpěněná, což je závislé na druhu vlákniny ovoce nebo zeleniny.

 http://files.odstavnovace.webnode.cz/200000476-637aa6474f/Sana%2025-.jpg Sana EUJ 707 horizontální, nejprodávanější!

„Vypiji připravenou šťávu ihned po odšťavnění nebo ji budu popíjet v průběhu dne?“

                                                    Catler JE 4010       

Pokud budu odšťavňovat menší množství šťáv, které budu okamžitě konzumovat, vystačím si i s odstředivkou. Pokud preferuji přípravu většího množství šťávy na jeden zátah, kterou budu mít v uzavřené nejlépe tmavé sklenici v lednici a budu ji popíjet v průběhu dne, šnekový nebo dvou hřídelový odšťavňovač je ta správná volba. Šťáva z těchto přístrojů se nekazí tak rychle jako z odstředivky (Catler) a enzymy Vám nikam neutečou.

„Jak často budu odšťavňovač používat?“

                                                        http://files.odstavnovace.info/200000477-257eb2678e/PIX_9176red%20%E2%80%9320-.jpg        http://files.odstavnovace.info/200000521-7b84c7c7f5/th_odstavnovac-kuvings-whole-juic%20(1).jpg     http://files.odstavnovace.info/200000479-8a7528ad9d/sana-20808.jpg   

S touto otázkou souvisí snadnost čistění přístroje. U odstředivky se musí velké síto pořádně vydrhnout a hrozí, že se při čištění poraníte o ostří síta. U šnekových přístrojů stačí propláchnout jednotlivé díly pod proudem tekoucí vody a „přejet“ menší síto kartáčem na čištění. Dvou hřídelové přístroje se skládají z více dílů a jejich síto je dlouhé a tak  čištění je o něco zdlouhavější v závislosti na odšťavňované vláknině, která je různorodá u mnoha druhů ovoce a zeleniny. Většinu dílů opět vyčistíte pod proudem tekoucí vody. Nejvíce námahy vám zabere čištění uzavřených sít.

„Co všechno můj budoucí odšťavňovač umí?“

Odstředivka umí pěkně napěněnou šťávu a už vůbec ne listovou zeleninu a byliny. Champion juicer, který se vyrábí v téměř nezměněné podobě již více, jak 50 let umí kromě rychlé šťávy také výborné roztíratelné arašídové máslo a s nástavcem se promění v domácí mlýn na mouku což,  ale v dnešní době nedoporučujeme, protože kvalitativně je mlýnek zastaralý oproti kvalitním současným kamenným mlýnkům, které jsou běžně na trhu k dostání. A pokud mají šnekové a dvou hřídelové odšťavňovače homogenizační pouzdro, tak dokážou dělat takové věci jako je ovocná zmrzlina, dětská kašička, sorbety nebo různé druhy těstovin. Např. na odšťavňovači Sana juicer lze připravit základ pro omáčku na těstoviny nebo opravdu jemné těsto na bramboráky.

 „Kolik jsem ochotný do nového přístroje investovat, respektive na kolik si cením vlastního zdraví?“

Cenové rozmezí mezi odšťavňovači je opravdu obrovské. Od několika stovkových odstředivek až po téměř čtyřicetisícový Angel 8500S. Otázkou je, kolik mokré drtě z odšťavňovače vyleze a jak dlouho Vám bude přístroj sloužit. Každý přístroj je vyroben z různě kvalitních komponentů a každý se liší ve výtěžnosti. V současné době se hodně řeší plastové materiály obsahující škodlivý bisphenol a bohužel ani odšťavňovač za 6000,- Kč není BPA free. Pokud si budu připravovat šťávy každý den tak se mi do dvou let vrátí investice do Angelu v nakupovaných surovinách. Je totiž rozdíl zda z kila mrkve dostanete přes 700 ml šťávy při použití nejvýkonnějšího dvou-hřídelového přístroje nebo do 580 ml šťávy při hodně výkonné odstředivce.

 

 

A závěrem, každý správný specializovaný prodejce by vám měl být schopen na základě výše uvedených otázek nějaký ten odšťavňovač doporučit, ale i předvést jak se obsluhuje. Nelze doporučit prodejce, kteří prodávají od špendlíku po lokomotivu, často neví ani jak odšťavňovače pracují a všechny souvislosti s odšťavňováním vůbec neznají. Přitom změna jejich sortimentu je u takových obchodů velmi častá a servis či mnohaletá garance náhradních dílů nebývá zajištěna!

 Největší část výběru jsme již zajistili za Vás, nabízíme jen výběr světové produkce TOP odšťavňovačů!  www.odstavnovace.info