Text videa a pokračování článku Skutečná podstata zdraví

27.03.2011 22:30

 

Překlad textu videa:  THE TRUE NATURE OF HEALTH

Jak se vede? Tady Dan McDonald, Life Regenerator. A dnes bych Vám chtěl říct něco o věcech, které se dějí v dnešní společnosti. Nezískáme mnoho pomoci, když se jedná o naše zdraví ... od naší vlády, úředníků, nebo institucí, které snad jednou byly navrhnuty s účelem, aby nás chránili již nás ale nechrání, ale potenciálně nám ubližují... a to hodně. Je to všechno jenom o penězích. Takže pokud chceme být zdraví, musíme se vzdělávat. Já už jsem o zdraví přemýšlel docela dlouho a opravdu rád pomáhám lidem získávat zdraví. Vím, že zním jako zaseknutá gramofonová deska, když vám říkám, že pokud budete jíst stravu, která se skládá hlavně z ovoce a zeleniny, tak tu budete opravdu dlouho. Existuje hodně emocionálních vazeb k jídlu a já to chápu... pocity pohody, a potlačování objevujících se příznaků detoxifikace. Ale pokud jste zoufalí, jako moje kamarádka, které diagnostikovali nádor prsu, tak nastane doba, kdy si řeknete, že se sebou chcete něco opravdu udělat. To důvod, proč všem neustále předávám tuto zprávu, protože s regenerací tkání je to úplně stejné. V tomto ohledu je ovoce opravdu velice dobré jídlo. Támhle na lince mám hromádku ovoce... Stačí se na ni podívat, a vypadá to parádně. Pomeranče, banány, jablka a podobné věci. Ovoce je vážně dobrý zdroj energie. Hodně lidí říká, že je i tak honí mlsná. No, pokud máte dostatek kalorií, které potřebujete, aby fungoval váš mozek a buňky, které pohání cukr, pak nebudete mít ke konci dne chutě na cukr, potom, co jste snědli příliš mnoho bílkovin a tuku. Takže hodně ovoce je opravdu, ale opravdu dobré pro lidské tělo. Ovoce s vysokým obsahem vody je fantastické. Pomeranče jsou teď v sezóně, jablka jsou na konci sezóny, hrušky jsou na konci sezóny. Můžete udělat pyré, šťávy... smoothies a můžete je taky sníst vcelku, to je nejlepší. Ale užijte si s nimi zábavu. A pak samozřejmě zeleninové šťávy! Hodně lidí říká, že zeleninové šťávy nejsou přirozené. Ne, ale to není ani prostředí, ve kterém žijeme. Takže rád využívám zeleninové šťávy jako léčebnou metodu.

Vezmu řapíkatý celer, okurku, špenát, koriandr a kapustu a to je jeden z mých nejoblíbenějších léčebných nápojů vůbec. Potřebujete alkalizující minerály, pro zahájení rozptylování anionogenních spojených kapes toxinů ve vašem těle. Takže, zelené šťávy, saláty, zelenina a seznam muže pokračovat a pokračovat. Vlastně můžete mít jiné jídlo každý den, až po zbytek svého života. Pokud jste vitarián, nemusíte mít nikdy stejnou věc dvakrát. Samozřejmě budete mít svoje preference a rozhodně můžete sníst něco víckrát, ale nemusíte. Je to skutečně nekonečné, Ale čím jednodušeji se stravujete, tím bude vaše krev čistší a tím bude jasnější i vaše mysl. Krev, která proudí do vašeho mozku a přináší kyslík je to, co vám dává jasnou mysl a energii, která koluje nahoru a dolů skrze míchu do nervového systému. Měli bychom se ujistit, že máme dost odpočinku.  V naší společnosti máme tendenci být přepracování a vystresováni. Společnost, ve které žijeme, je docela nepřirozená. Máme rozpracováno milión věcí a nemyslím si, že se mnoho lidí někdy zastaví, a udělají nějaký "inventář" toho, co se vlastně děje, a udělají si čas na vytyčení priorit. Ale často můžeme zjistit, že jsme vlastně rádi, když věci odvádí naši pozornost, protože nás to pomáhá držet pryč od našich problémů, které jsou vnitřní… podvědomé a nevyřešené problémy, které se často projeví jako choroba. Lidé si myslí, že nemoci jsou strašné, ale ve skutečnosti, když se na to podíváme z jiné perspektivy, tak je to způsob vašeho podvědomí, jak vám dát dar, který vám řekne: "Hej, podívej se na mně, je na čase, aby jsi mi věnoval pozornost, protože jsi mě ignoroval tak dlouho." Spoustu lidí si říká "Panebože, choroba, taková tragédie!" Nemusí to tak být, protože pokud u vás našli nějakou chronickou chorobu, rakovinu, nádor, nebo cukrovku... nebo cokoliv jiného, je to ve skutečnosti velký dar, protože teď můžete zahájit proces uzdravování se, a to většinou nebude zahrnovat jenom změnu jídelníčku, což by měl být první krok, ale také odhodlání, které bude pro vás naprosto nezbytné, abyste se vyrovnali se svými nevyřešenými věcmi, o kterých jste si mysleli, že jim uniknete, již nějakou delší dobu. Nebo jste ani nevěděli, že se něco takového děje, ale jak začnete být více uvědomělí na své spirituální cestě, nebo vyspělejší ve svém chápání života, a brzy se ty věci, které vás ničí a užírají (což je celkem symbolické, že?), vynoří na povrch, abyste se s nimi mohli vyrovnat. Hodně lidí je ale prostě unavená a už skončila se životem. Nemůžete nutit lidem přechod na vitariánskou stravu, pokud mají rakovinu, a je jim to zkrátka jedno. Už jsem to viděl mockrát… Řeknou vám prostě: "Mám rakovinu, no a co?" Víte, oni vlastně nechtějí žít. Ale jsou tu taky lidé, kteří chtějí žít. Jenže si už zvykli na to, že lidi v bílých pláštích jsou bohové. Teď však v naší společnosti můžeme vidět, že to je lež. Nemyslím si, že konkrétní doktoři jsou zlomyslní, jde o to, že jejich vzdělávací materiály, které jsou používané k jejich vyškolení, nejsou dostatečné k léčení onemocnění, nebo eliminování onemocnění, ale pouze k potlačení symptomu. Tím z nemocí dělají nekonečný mnohamiliardový nemocenský průmysl. S operacemi, nablýskaným lékařským vybavením, a prodejem farmaceutik. Víte... studoval jsem to donekonečna, a přál bych si, abych vám mohl říct všechno o věcech, co se děly za posledních 100 let a týkali se institucí, které tu údajně jsou proto, aby nás chránili, ale mohu s naprostou jistotou říct, že je jim vaše zdraví naprosto ukradené. Více je zajímá dědictví vašich dětí, a jak ho dostat na svůj účet, než opustíte tohle místo. Kdybych já měl nějakou nemoc, kterou nechci dostat, a proto o sebe pečuji už teď, a jsem na ovocné a zeleninové vitariánské stravě, abych udržel svoji krev čistou, a metabolický odpad na nejnižší možné hladině, a abych během mého lidského života byl schopný plně využívat kyslík. Syrovou stravu jím i já sám, protože nechci dostat nějakou chorobu, ale je mnohem jednoduší pomoct lidem, kteří pomoc chtějí, protože poznají rozumnost užití šťávy ze zelené listové zeleniny k odplavení toxinů, protože v těchto zelených šťávách jsou obsaženy živiny a antioxidanty, které detoxifikují krev, neutralizují volné radikály a kyselé toxiny, takže mohou byt zmobilizovány a odstraněny ze systému. Ale pokud budeme pojídat hodně vařeného jídla, mléčné produkty, maso, koncentrované škrobovité uhlohydráty, chemické umělé potraviny, naše detoxifikační kanály se přeplní, kapsy plné toxinů se usadí mezi klouby, a v cévách, následkem jsou srdeční potíže a v kloubech vzniká artróza, ztuhlá záda kvůli zaneřáděným ledvinám, a nakonec nedostatek kyslíku a kapsy toxinů sníží imunitu, z čehož plynou chronické nemoci jako rakovina. Spoustu z těchto potíží je vážně mnohem snadnější zvrátit, než jak nám je předkládáno, hodně lidí na YouTube mi říká: "Tyto nemoci MNOHEM složitější, než tohle!" Ale většinou jsou to jen děti, které byly pouze "naprogramovány". Pokud se však zajímáte o pravdu jako já, hledáte odpovědi nejenom pro sebe, i když jsem tak začínal... nedělal jsem to proto, abych byl na YouTube nebo snad byl nějaký léčitel... pouze jsem chtěl vyléčit sebe. To vy jste ze mne udělali, co jsem teď, oslovili jste mě na Facebooku. A já už znal všechny ty odpovědi, takže to byl osud. Četl jsem všechno ohledně půstu, což je úžasné umění, přečetl jsem všechno o syrové stravě, odšťavňování. Víte, je celkem úžasné, co se může stát, když přestanete sami sebe otravovat divným jídlem, zpracovaným jídlem s různou trvanlivostí, zlepšovadly a...Prostě vás zacpe, nestráví se, protože nemá enzymy. Chcete živé jídlo, chcete ovoce a zeleninu, namočené ořechy a semínka, a byliny, nasbírané divoké byliny, nebo bylinné tinktury, které jsou velmi prospěšné a snadné na užití. Naučte se o těchto věcech, naučte se o bylinách, vzdělávejte svoji mysl. Pokud u vás někdy diagnostikují chronickou chorobu, jako je třeba rakovina, tak to berte s klidem, protože se vás vždycky budou snažit vyděsit: "Je to horor! Musíme to okamžitě vyřezat!" "Musíte okamžitě podstoupit tyhle drahé procedury!" Ale trvalo mnoho let, než u vás ten nádor narostl, než u vás ta rakovina vznikla, Takže zítra neumřete, pokud se vzděláte na vlastní pěst, třeba na internetu. Existuje, díky bohu, spousta fantastických informací, a není to zas tak složité.  

Musíte začít:1) Alkalizovat svoje tělo zelenými štávami, 2) Energetizovat ovocem, 3) Okysličovat chozením, skákáním, plaváním, ježděním.

Vstaňte ze zadku a běžte se hýbat do přírody. Běžte ke stromům, nechte vítr líbat vaši tvář, to jsem dělal dneska já, a je to fantastické, pro mě to je extáze. Běžte ven, a dýchejte čerstvý vzduch. A pijte hodně čerstvé čisté vody. Pokud se zavlažíte, alkalizujete, detoxifikujete, zregenerujete, okysličíte, a budete se milovat...

Tak neexistuje žádná nevyléčitelná nemoc, a nenechte je vám namluvit opak. Existují nevyléčitelní lidé: Pokud nebudete přizpůsobiví, a nezměníte vaše stravovací návyky, a způsob myšlení, a emocionální návyky, tak je možná "západní" medicína pro vás správná, se vším tím řezáním, a prášky, a chemoterapií. Ale já vám říkám, že když se zeptáte svého lékaře: "Naordinoval byste vašim dětem a ženě chemoterapii?", tak se na vás podívá, a řekne: "Ani omylem!" Tak se ho zeptáte: "Tak proč ji ordinujete mně?" A on řekne: "Tak se to prostě dělá, jsou to nejnovější a nejlepší vědecké metody." Ale vy nechcete nejnovější a nejskvělejší vědecké metody,
protože nikdy nefungují. Většina lidí žije mnohem déle, pokud se nenechá "léčit". I když se neuzdravíte, nenechte je vzít vám všechny peníze a usmažit vás a uvařit vás. Prostě... zkuste tohle. Dává vám to smysl, nebo ne? Jíst ovoce a zeleninu a získat energii. A odpočinout si a vyřešit své emocionální problémy. Není to snadné, protože je potlačujete celý život, protože pro vás byly traumatické, a ani teď není snadné se na ně zaměřit. Vypovídejte se někomu, nebo běžte do lesa jako já, a vypovídejte to ven. A přijměte sami sebe, a svoje dětství, a trauma, chyby, co jste udělali, a odpusťte si. Trošku toho politujte, zkuste to neopakovat, a posuňte se dál, od vědomí hříchu k vědomí lásky. Opět bych o tom mohl povídat mnohem déle, doufám, že vás tohle video oslovilo, a pošlete ho vaší tetě, strýci nebo bratrovi. Udělám i nějaká další normální videa, abyste mohli tuto zprávu dostat k lidem. Existuje i jiná cesta, než "léky", potlačování a řezání.

Shrnu to: - Ovoce pro energii - Listová zelenina a byliny pro alkalizaci (Zelené šťávy, smoothies, saláty) - Skákání na trampolíně a chůze pro rozhýbání lymfatického systému - Jóga - Kyslík - Čas o samotě. Poznejte sami sebe! Je to velice přínosné. Mějte odvahu zpracovat věci uvnitř vás, ať už jim říkáte "nevyřešené emocionální problémy" nebo "karma". Buďte odvážní, zregenerujte se, jezte správnou stravu, žijte život lásky k sobě a ostatním. Nemusí to být snadné, ale když se odevzdáte životnímu stylu lásky, tak všechno, co není láska, vypluje na povrch a bude vyřešeno. Jsme tady, abychom na sobě pracovali. Nepřišli jsme na planetu zemi, aby všechno byla pohádka a létali jsme tu s anděly. Kdyby jsme měli dělat tohle, tak bychom zůstali v nebi. Přišli jsme sem, aby jsme pracovali na tom být lidské bytosti. Pracujte na sobě a budete rádi, protože je to jediná věc, co vás může naplnit. Alkalizace, detoxikace, regenerace. Na všech úrovních. "Odvaha", tak se tahle hra jmenuje. Buďte důkladní a zachovejte svou integritu. Nikdy se nevzdávejte. To je klíč. Tak jo, přátelé. Tohle bylo mnohem delší, než jsem čekal, ale miluju vás. Musím jít. Děkuju vám. Skutečná podstata zdraví (video)

Pokračování článku: Smoothie „Cesta kolem světa“ s liči

Dnes ráno jsem vymyslel nový smoothie který chutná opravdu lahodně.

Smoothie

Ingredience:

  • 1 zralý ananas
  • 2 zralá manga (ideálně odrůda Keitt)
  • Asi 10 liči (čím víc, tím líp, klidně 30 :-)
  • Půl hlávky salátu (jakéhokoliv) nebo 100g+ listové zeleniny
  • Voda

Pojmenoval jsem to „cesta kolem světa“, protože manga se dováží z Brazílie a Liči z Madagaskaru a ananasy bůh-ví odkud, salát bude evropský :)) Pravda, ekologickou stopu to nemá úplně kosher, ale je to dobrota.

Mimochodem, liči jsou zrovna v sezóně, dájí se dokonce sehnat kolem 30 kč za kilo. Nějaké jsem tu měl a pořád se mi je nechtělo jíst, protože se musí oloupat a mají uvnitř pecku, ale došlo mi, že si k nim člověk prostě může sednout, a všecky oloupat a vypeckovat zaráz, a pak třeba hodit do lednice na později. Jde to mnohem rychleji, než se zdá, např. granátova jablka jsou oproti liči piplačka.

Liči jsou mnohem výživnější, než se zdá. Pouhých 9 kousků liči pokryje DDD vitamínu C (což je podle mě pořád málo, ale je to dobrý začátek :). Obsahují více vitamínu C než citrusy.

Liči mají překvapivě poměrně hodně kalorií (66 kcal na 100g, nejvydatnější ovoce – banány – mají 89 kcal na 100g) , takže v sezóně mohou klidně tvořit základ vaší stravy – dá se jich najíst, pokud si jich vyloupete dostatek, a je to finančně přijatelné.

 

 

Zdravé zuby a syrová strava

Na syrové stravě je bohužel docela snadné zničit si zuby. Pokud však dodržujeme následující pravidla, nemusíme se o náš chrup bát, dokonce budeme mít automaticky zuby v mnohem lepším stavu než na konvenční vařené stravě, protože se vyhneme obrovskému množství potravin, které jsou pro zuby doslova katastrofa, jak z hlediska toho, že se na zuby lepí a dělaji živnou půdu pro bakterie, tak z toho, že ze zubů odsávají vápník.

1. Sušené ovoce je před konzumací nejlepší namočit minimálně na několik hodin do vody, a pak případně rozmixovat do smoothie. Pokud ho jíme jen tak, je dobré se poté napít vody – hned ze dvou důvodů – jednak může způsobovat dehydrataci, a za druhé to pomůže očistit zuby. Nejlepší je nejíst sušené ovoce vůbec, nebo minimálně.

2. Po konzumaci sušeného ovoce si vyčistíme zuby. Jde hlavně o to dostat zbytky ovoce ze zubů. Sušené ovoce je koncentrovaná potravina s koncentrovaným cukrem a není tedy dobré pokud zůstanou jeho zbytky přilepené na zubech. U čerstvého ovoce toto samozřejmě neplatí, to zuby naopak čistí.

3. Nikdy si bezprostředně po konzumaci citrusů nečistíme zuby, naopak dobré je vypláchnout si ústa vodou. Ananas a citrusy a kiwi, zejména ty kyselejší, mohou mírně oslabovat zubní sklovinu, která je pak dočasně náchylnější k mechanickému narušení – tohle by vám nejspíš řekli běžní i alternativní doktoři. Pozor, nemá to nic společného s kyselým/alkalickým působením uvnitř těla, citrusy působí alkalicky, ač chutnají kysele, a nevyvolávají tedy překyselení.

Ještě bych pro zajímavost podotknul, že kvalitní a zralé pomeranče chutnají sladce, nikoliv kysele, a sklovinu nenarušují nijak znatelně. Pomeranče dokonce obsahují kvalitní zdroj vápníku, který vaše tělo může využít (ne jako u mléka, které z kostí a zubů vápník naopak odvádí). Šťavnaté ovoce zuby spíše čistí, nezanechává na nich zbytky potravy. To je obrovská výhoda např. oproti sušenkám, cukroví a sladkostem – to ničí zuby právě tím, že se na ně přilepí.

4. Nezakládejte vaši stravu na citrusech, ananasu a kyselých kiwi. Můžete si klidně udělat týdenní půst na pomerančové šťávě – proč ne, ale jíst pomeranče a citrónovou šťávu ve velkém množství každý den není pro vaše zuby ideální. Pro jistotu bych to nedělal. Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva je vypitá rychle a tudíž zubům nevadí. Džus z koncentrátu už je horší.

5. Asi nejdůležitější pravidlo: Žvýkání celeru, mrkví, listů kapusty a dalších tužších druhů zeleniny posiluje zuby. Žvýkání celeru má blahodárné účinky, protože nejen posiluje zuby, ale také je čistí. Zejména pokud konzumujeme hodně smoothies a šťáv, neměli bychom zapomínat na pravidelné žvýkání celeru a dalších druhů zeleniny. Celer můžeme nakrájet na menší kousky, tím zabráníme tomu, že nám v ústech zbudou po rozžvýkání dlouhá vlákna z něj – ty je však možné vyplivovat, uděláme si tím vlastně z úst takový malý odšťavňovač, co nám posiluje zuby :)

6. Bonusový tip: Pokud chceme mít krásné zuby, nikdy nekonzumujeme horké a studené potraviny/nápoje bezprostředně po sobě. Např. teplé jídlo a ledová voda na zapití, nebo hodně studená zelenina z ledničky a teplé jídlo k tomu, nebo naopak studené jídlo a horký nápoj. Není ani dobré vyplachovat si ústa ledovou a hned na to horkou vodou, apod. Důvod: Zubovina je potažená sklovinou, a díky jejich rozdílné struktuře se vlivem tepla rozpínají/smršťují různou rychlostí. To může mít za následek drobné popraskání, zejména vertikální. Je to docela běžný jev. Sklovina je pevně vázaná k zubovině na molekulární úrovni, takže je to neškodné – nehrozí rozbití skloviny či zubu. Jenom to prostě nemusí to vypadat hezky.

 

Smoothie: Zázvorový banán

Mám pro vás první recept, jak konkrétně začlenit zázvor do vašeho jídelníčku. Dnes ráno jsem si po cvičení udělal luxusní smoothie (smoothie je nápoj připravený v mixéru). Ingredience:

  • 4-6 zralých banánů
  • 1/4 až 1/2 hlávky ledového salátu
  • 2-5 koleček čerstvého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • Dostatek vody

(Pozn. Přidal jsem si do něj i lžičku trávících enzymů od NCP, ale to není nutné. Vodu používám filtrovanou.)

Skořice v kombinaci se zázvorem vytvářejí fantastickou exotickou chuť, která je obzvlášť lahodná dohromady se sladkými banány. Ledového salátu se nelekejte, na chuti ho skoro nepoznáte, a z nutričního hlediska smoothie výrazně obohatí. Listové zeleniny není nikdy dost. „Nevýhoda“ ledového salatu v tomto smoothie je snad jen ta, že vám může smoothie zabarvit do šedozelena, ale aspoň svojí pochoutkou můžete děsit ostatní :)

 

Zázvor – Proč je nepostradatelný

Miluju zázvor… přečtěte si proč.

Účinky zázvoru

Podotýkám, že tyto účinky jsou z většiny plně vědecky prokázané. Dalo by se říct, že je to všelék.

  • Působí proti virům
  • Antibakteriální
  • Antioxidant
  • Antiseptické účinky
  • Silně protizánětlivý
  • Protirakovinný
  • Působí proti plísním
  • Působí proti infekcím
  • Působí proti kvasinkám
  • Snižuje horečku
  • Uklidňuje a snižuje úzkost
  • Obecně tlumí bolest – hlavy, svalů i kloubů
  • Posiluje trávení a aktivitu střev
  • Působí proti plynatosti
  • Léčí poruchy trávení, podrážděný žaludek
  • Pomáhá proti zácpě i průjmu
  • Neutralizuje kyseliny
  • Afrodiziakum
  • Zvyšuje produkci slin
  • Snižuje cholesterol
  • Čistí krevní řečiště
  • Zahřívá
  • Zmírňuje křeče
  • Potlačuje nevolnost a závratě

Zázvor také krásně voní, pomáhá relaxovat, a zvyšuje chuť k jídlu.

Kontraindikace: Zázvor je snášen velice dobře, a jeho konzumace je doporučovaná i v těhotenství. Nemá vedlejší účinky. Většímu množství zázvoru by se údajně měli vyhnout lidé se žlučovými kameny či vředy.

Zázvoru vždy používáme max. pár desítek gramů. Při dávce více než 2g na kilogram tělesné váhy hrozí kratkodobé předávkování.

A hlavně: Všechny léky proti nachlazení, chřipce, kašli, rýmě a bolesti v krku hoďte do koše. Zázvor je lepší.

Všude tam, kde se dá použit česnek, můžeme použít i zázvor, a subjektivně hodnotím zázvor jako mnohem prospěšnější. Česnek může působit dráždivě na naše trávení.

Jak ho nakupovat a uskladňovat

ZázvorKupujeme nejlépe neloupaný čerstvý zázvor (viz. obrázek). Někdy se mu také říká zázvor „černý“. Je to zázvor s neloupanými oddenky. Ta část zázvoru, která se konzumuje, je oddenek, nikoliv kořen, jak se řada lidí mylně domnívá. Snažíme se vybírat neseschlé kousky.

Občas se dá v obchodě narazit i na zázvor bílý, tedy loupaný. Neloupaný je pochopitelně lepší. Co bysme určitě neměli nikdy kupovat je kandovaný zázvor, nebo nakládaný zázvor. Takový je znehodnocený. Sušený zázvor je také samozřejmě mnohem horší než čerstvý.

Zázvor je relativně levný. Nelekejte se ceny 90 – 180 kč / kg, stačí vám ho relativně malé množství, za pár desetikorun.

Zázvor skladujeme v lednici. Vydrží poměrně dlouho, ale v teple se kazí rychleji. Z oddenku si vždy uřízneme kousek podle potřeby, a teprve ten důkladně omyjeme před použitím.

Použití zázvoru v kuchyni

Zázvor se tradičně používá jako koření, ale maximálního účinku dosáhnete, pokud ho použijete čerstvý a syrový. Než si na něj zvyknete, používejte ho méně, ale postupně můžete dávku zvyšovat. Pokud se zázvorem nemáte předchozí zkušenosti, použijte ho malé množství – je pálivý.

Nejlepší použití je udělat z něj šťávu. Pokud si pomocí odšťavňovače uděláte ovocnou či zeleninovou šťávu (např. mrkve + jablka + salát + citron), nikdy nezapomeňte vhodit do odšťavňovače i pár koleček zázvoru.

Obdobně, pokud si děláte v mixéru smoothie, přihoďte pár koleček zázvoru!

Pokud si děláte pomerančovou šťávu na citrusovači, nakrájejte zázvor na drobné kousky a přimíchejte ho do ní. Vitamin C z pomeranče v kombinaci se zázvorem zmůže opravdu hodně.

No a konečně, pokud si děláte jakékoliv jiné jídlo, téměř vždy můžete na drobno posekat pár koleček zázvoru a vaši baštu si s ním posypat, či ho do ní přímo zamíchat. Pokud si děláte vařené jídlo, zázvor přidejte až těsně před konzumací, ať se tepelnou úpravou neznehodnotí.

Ze zázvoru se dá také udělat výborný čaj. Fantastický je čaj z ruličky skořice a zázvoru, můžeme osladit medem. Překrásně voní, zahřeje, i léčí. Skořice je také skvělá záležitost, o ní však třeba příště :-)