Zázračný len – návrat ke zdraví a pohodě

03.04.2013 11:23

Nejde o žádný zázrak, je to jen vhodná kombinace stravy,  (včetně čerstvých šťáv ze zeleniny i ovoce v uvedeném jídelníčku), která je opravdu vynikající. Úžasný je objev vhodné kombinace stravy, kterou nám poskytuje zázračná planeta země o které někdo něco občas objeví - díky. Přečtěte si něco o tom, jak je možné snadno změnit svoji výživu a tak pomoci svému zdraví  v mnoha směrech... nečekejte, že zdraví Vám předepíše lékař ! Nejvíce pro sebe může udělat každý sám...    Admin

Jeden z nejdůležitějších a dalekosáhlých medicínských objevů dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig, patřící mezi přední evropské autority v oblasti tuků a výživy. Tato drobná vitální žena byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších nezadatelných zájmů“ farmaceutického lobby nikdy nedostala. Využívala svou metodu k úspěšné léčbě pacientů s mezními případy rakoviny a lidí postižených vážnými srdečními chorobami, artritidou a dalšími onemocněními, poté, když je konvenční lékařská věda označila za beznadějné případy.( jiný zdroj zde ) Použité metody přitom jsou tak jednoduché, že je může s dobrými výsledky použít kterákoliv žena v domácnosti, bez jakéhokoli odborného zaškolení. Ve skutečnosti se lidé s vážnými chorobami k úžasu konvenčních lékařů vyléčí sami. Nicméně, navzdory zdánlivé prostotě zmíněných objevů, Dr. Budwig odhalila nejen hluboké souvislosti přispívající k harmonické činnosti lidského těla, ale i úzký vztah člověka k samotnému kosmu.

Dr. Budwig pečlivě studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega–3 než nemocní. Omega–3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší způsob jak získat tuky Omega–3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega–3 jsou droboučká semínka lnu. Avšak pouze lněný olej chráněný před teplem a oxidací, vyvolanou kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Nesprávně získávané a skladované oleje rychle zažluknou, a pak našemu zdraví naopak škodí. Po dalším výzkumu Dr. Budwig dospěla k otřesnému závěru, že příčinou obrovské většiny současných chronických onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich mizerná výživná hodnota, stejně tak, jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsaženy.

Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega–3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční.

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?f=37&t=1496

Dr. Budwig často pracovala s na smrt nemocnými pacienty, z nichž některým, podle názoru konvenčních odborníků, zbývaly už jen hodiny života. Podávala jim směs oleje a proteinu a organické potraviny. Kůru provázelo cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu. K vyléčení „beznadějných případů“ využívala léčivé moci Slunce. Zlepšení se často dostavilo už během několika dnů.

Cituji z jedné z jejích knih: „Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice kde říkají, že mu zbývá už jen několik málo dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které opět uvedly do chodu řadu životně důležitých funkcí, takže se nemocní bezprostředně poté začali cítit mnohem lépe. Je tedy nutné položit si otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů, k nimž se dostaneme později. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!“

Léčby Dr. Budwig jsou výborně zdokumentované a skvěle obstály při zkoušce opozičním konvenčním lékařským establishmentem. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích. Také já jsem si velmi oblíbil její přístup, protože Dr. Budwig není jen brilantní vědec a výzkumník, ale také vysoce oduševnělý idealista, přistupující k věci i z filozofického a duchovního hlediska.

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwig patří objev či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla k Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, které doslova přitahuje fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwig pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak říká, jsem pocítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis na tomto místě byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, příliv energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak, než dosud. Mimo to jsem se po dalším týdnu či čtrnácti dnech cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se čistila a byl jsem schopen dělat svou práci mnohem lépe.

Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla více barvy a byla jakoby zářící. A to asi jen dva dny poté, kdy začala brát olejo-proteinovou kombinaci.

MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy „The Cancer Solution")

 

Olej ze lněných semínek a tvaroh

Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupence, ekzémech, trudovitosti, ...

Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu!

Směs Dr. Budwig

Do mixéru dejte:

1 hrnek tvarohu (obsahujícího přes 10% tuku);

2 – 5 polévkových lžic oleje ze lněného semínka;

1 – 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (například v mlýnku na kávu), dostatek vody, aby to bylo jemné

a špetku kajenského pepře

 

Volitelné:

troška česneku

troška červeného pepře

troška šampaňského vína

Vše umixujte na velmi jemnou pastu.

Jezte to denně.

Poznámka

Praxe i výzkum ukazují, že efektivnější je základní poměr 1:3 (ne 1:4). Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh, léčivý efekt se snižuje. Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10 dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli „zelené“ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení zatím nezajistí.) Poměr 1:1, 1:2 a 1:3 se doporučuje proto, že za posledních 50 let se značně změnila strava. Dnes pojídáme spoustu svinstva - na způsob margarínu (hydrodenated a transfatty acids)- které je ve všem, včetně zmrzliny a nápojů atd. Takže je třeba nejdříve potlačit nečistoty nasbírané v těle a trochu srovnat rovnováhu, proto je zprvu třeba použít spoustu omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle. Bez omega-3 jsou ostatní mastné kyseliny k ničemu. Ze závěrů posledních výzkumů olejů a mastnot zřetelně vyplývá, že k životu potřebný poměr mastných kyselin v nás je 1:1.

Lněný olej (flax oil) nabízený za nekřesťanské peníze v želatinových tobolkách není k ničemu. Je ho málo a navíc – tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže spíše škodí, než léčí.

DIETA S LNĚNÝM OLEJEM

Dietu s olejem ze lněných semen původně sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: „Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinnou dietu na světě.“

Budwig tvrdí, že její dieta poskytuje obojí: prevenci i léčbu. Říká, že nedostatek linolových kyselin [běžný při našem způsobu stravování] je odpovědný za produkci oxidáze, která indukuje růst rakovinových nádorů a je příčinou mnoha dalších chronických onemocnění. Prospěšné fermenty jsou ničeny teplem nebo přehřátím zničenými tuky v potravě, nitráty užívanými ke konzervování masa, atd.

Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité a pórkovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu.

Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku.

Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté. Uhlohydráty obsahují přírodní cukr, a proto jsou například datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny do této diety rovněž zahrnuty. Prospěšný je také nerafinovaný přírodní med. Většina přípravků obsahujících syntetický vitamín A nestojí za nic, protože v nich jsou produkty oxidace, ale karoten, provitamín A (z mrkve), je velmi dobře stravitelný. Blahodárně působí i vitamín B z podmáslí, jogurtu a přírodního kvasu.

Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíseného se 40 g lněného oleje a 30 gramy mléka v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu.

Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé. Navrhuje se doplnit tuto dietu o fermenty kyseliny mléčné (4).

„To, co Dr. Johanna Budwig, k mé počáteční nedůvěře, demonstrovala, poslední dobou k dokonalému uspokojení v mé vlastní praxi znamená: RAKOVINA JE SNADNO VYLÉČITELNÁ, léčba představuje dietní životní styl a odezva je okamžitá – rakovinová buňka je oslabená a bezbranná. Bod biochemického zhroucení, který identifikovala už v roce 1951, je výslovně přesný in vitro (ve zkumavce), právě tak jako v reálném živém organismu…„ (Roehm, „Townsend Letter for Doctors", Červenec 1990)

OBECNÁ PRAVIDLA

Pacient první den nepožívá žádnou jinou potravu než 250 ml lněného oleje s medem a čerstvě lisované ovocné šťávy (nepřislazovat!). V případě velmi nemocného člověka může být první den namísto džusu přidáno šampaňské, smísené se lněným olejem a medem. Šampaňské je snadno absorbovatelné a má zde důležitou roli – obsahuje stopové množství kyanidů.

1) CUKR JE ABSOLUTNĚ ZAKÁZANÝ. K oslazení jiných čerstvě lisovaných šťáv může být přidána šťáva z hroznů.

2) Mezi další „zakázanosti“ patří:

– veškeré živočišné tuky

– všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz)

– veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony)

– máslo

– umělý jedlý tuk

– konzervované maso a uzeniny (konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolávanou lněným olejem)

3) Z čerstvě lisovaných zeleninových šťáv jsou vhodné – mrkev, celer, jablko a červená řepa.

4) Třikrát denně teplý čaj je nezbytný! Vhodná je máta peprná, šípkový nebo hroznový čaj; sladit podle přání medem. Je dobré vypít jeden hrnek černého čaje před polednem.

 

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Před snídaní vypijte sklenici kyselého mléka (s rozemletým lněným semínkem) nebo vody z kyselého zelí.

Snídaně – Muesli (z běžných obilnin) polité 2 polévkovými lžícemi (30 ml) lněného oleje a medu.
Čerstvé ovoce podle ročního období – bobule, třešně, meruňky, broskev, nastrouhaná jablka. Obměňujte příchuť ode dne ke dni.
Jezte jakékoliv ořechy, mimo arašídů!
Pijte bylinné čaje dle chuti nebo černý čaj.
Jedna 120 g porce SPREAD (viz návod níže). Je dobré jíst ji jen tak, jako pudink nebo přidávat do dalších denních jídel.

Dopolední svačina (v 10 hodin) – Vypijte sklenici čerstvé mrkvové šťávy nebo jablečného, celerového moštu nebo šťávy z červené řepy smísené z jablečným moštem.

Oběd – Syrový salát s majonézou z jogurtu a lněného oleje (viz návod níže). K tomu zeleninové saláty; jezte nastrouhanou červenou řepu, mrkve, kedlubny, ředkvičky, kyselé zelí nebo květák. Pro chuť lze přidat posyp z jemně nastrouhaného křenu, nadrobno nakrájenou pažitku nebo petržel.

Vařená jídla – Může být podávána v páře vařená zelenina, brambory, nebo zrniny jako rýže, pohanka nebo proso. K tomu přidávejte buď SPREAD nebo MAYO – pro chuť a zvýšení dávky lněného oleje. Také směs SPREAD s brambory je obzvlášť zdravé jídlo. Přidávejte kmín, pažitku, petržel nebo jiné byliny.

Desert – Směs čerstvého ovoce jiného než bylo k snídani se SPREAD, tentokrát namísto medu použijte citronový krém, vanilku nebo vhodné bobule (angrešt, rybíz).

Svačina (v 16 hodin) – Vypijte malou sklenku vína (bez impregnačních prostředků) nebo šampaňského nebo čerstvou ovocnou šťávu smíchanou s 1–2 polévkovými lžícemi v medu zalitých lněných semen.

Večeře – (nejdříve v 18 hodin) Připravte teplé jídlo z pohanky, ovesné nebo sojové koláče. Krupice z pohanky je úplně nejlepší a může být i v zeleninové polévce, nebo v tuhé formě jako koláč s bylinnou omáčkou. Sladkým omáčkám a polévkám lze vždy dodat mnohem víc léčivé síly přidáním SPREAD. K doslazení může být použit pouze čistý přírodní med nebo hroznová šťáva. ŽÁDNÝ BÍLÝ ANI HNĚDÝ CUKR! Požívány mohou být pouze čerstvě lisované šťávy, NE ředěné džusy z obchodu(konzervační prostředky jsou nebezpečné)! Všechno musí být naprosto přírodního charakteru.

Jak připravovat „SPREAD“

Do mixéru nebo šlehače dejte 250 ml lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu a 4 polévkové lžíce (60 ml) medu. Mixujte a přidávejte jen tolik nízkotučného mléka nebo vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje (a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec až ji budete vyplachovat). Alternativně můžete použít jogurt náhradou za tvaroh, v poměru 30 g jogurtu na jednu polévkovou lžíci (15 ml) lněného oleje a medu. Všechno smíchejte, jak je uvedeno výše.

POZNÁMKA: Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se (sirnatými) proteiny tvarohu, jogurtu apod.

Jak připravit „MAYO“ (majonézu):

Smíchejte dohromady 2 polévkové lžíce (30 ml) lněného oleje, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka a 2 polévkové lžíce (30 ml) jogurtu. Pak přidejte 2 polévkové lžíce (30 ml) citrónové šťávy (nebo jablečného octa) a 1 kávovou lžičku (2,5g) hořčice a dodejte nějaké byliny například majoránku nebo kopr.

Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi ve specializované prodejně dejte pozor na konzervační prostředky! – prostudujte etiketu!) a špetku bylinných solí.

(Tato majonéza s větším množstvím hořčice a několika rozmixovanými banány je velmi pikantní!)

Závěrečné poznámky Dr. Roehma„Přál bych si, aby všichni moji pacienti měli doktorát z biochemie a kvantové fyziky, aby si uvědomili, s jak svrchovanou odborností byla tato dieta připravena. Je to zázrak. Přísada šampaňského umožňující snadné vstřebávání dokáže postavit opět na nohy i někoho, kdo je téměř na smrtelné posteli. Klystýr proti zácpě z 250 ml lněného oleje je další cestou jak získat výbornou životní podporu dodáním NA ELEKTRONY BOHATÉHO oleje do těla. Může být aplikován také na pokožku pro transdermální vstřebání.

Budete muset stále držet tuto dietu po dobrých 5 let, a pak váš nádor možná úplně zmizí.“ U lidí, kteří porušili pravidla, jak píše Dr. Budwig (jedli například konzervované maso (salámy), cukrovinky atd.) se občas projevilo rapidní zhoršení, a když se vrátili zpět ke svým radovánkám už nemohli být zachráněni (bon–bon v tomto případě znamená pá-pá!).

V roce 1967 řekla Dr. Budwig při rozhovoru v jihoněmeckém rozhlase následující větu, povzbuzující její možné budoucí pacienty po neúspěšných operacích a ozařovacích „terapiích“: „Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů.“

„Nikdy to nebylo popíráno, ale tyto znalosti potřebovaly hodně dlouho, než se dostaly na druhou stranu oceánu (zatímco sem k nám to trvalo ještě déle… pp), že ano?? Rakovinová léčba může být prostinká a velmi úspěšná, jakmile jednou víte, jak na to. Zájmy rakovinového průmyslu však vyžadují, abyste to nevěděli. Může někdo z vás, jenž trpí touto chorobou (včetně vaší rodiny a přátel), odpustit ničemům, kteří tuto prostou informaci udržovali mimo váš dosah po tak dlouhou dobu?" (Podepsán MUDr. Dan C. Roehm, FACP)

Několik důležitých poznámek

Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto to MUSÍ být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem do neprůsvitných nádob, a pak chlazený po celou dobu, než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je možné a stabilizovat proteinem ( SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve.

Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Abyste získali ekvivalentní množství oleje potřebujete třikrát větší množství semen. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže mají sklon vytvořit společně s kapalinou tuhnoucí „rosol“. Čerstvě rozdrcená semena ihned přidaná a konzumovaná v muesli mají vynikající chuť.

Ed McCabe („Oxygen Terapies“, str. 85,) o funkcích základních mastných kyselin píše: Červené krvinky odevzdávají v plicích kysličník uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám „přitahován rezonancí“ pí–elektronové“ oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, a to je základem buněčné oxidace.

„Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé jedlé tuky, nebo fritované potraviny protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jimž se říká „hydrogenované“.

„Měli bychom jíst stravu bohatou na základní, uměle nenasycené mastné kyseliny, podporující okysličení. Vyskytují se v přírodním karotenu, šafránu a v oleji ze lněných semínek.“

 

NĚKTERÉ TUKY JSOU ZÁZRAČNĚ  ZDRAVÉ, JINÉ NE!

Každá buňka v našem těle potřebuje tuky pro různé účely. Například buněčná membrána se skládá z tuků a jisté tuky jsou proto životně důležité pro buněčné funkce. Známe „prospěšné“ a „škodlivé“ druhy tuků.

Nasycené tuky, jako margarín, jsou považovány za zdraví škodlivé, protože mohou zvednout hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice, rakoviny a cukrovky. Avšak jisté druhy tuků, známé jako esenciální mastné kyseliny, se chovají úplně jinak a mohou vyvolat opačný efekt. Mastné kyseliny, jak naznačuje jejich jméno, jsou naši přátelé. A v případě lněného oleje jde o přímo zázračný posilovač zdraví.

CO JE VE LNĚNÉM OLEJI? – TŘI MOCNÉ LÉČIVÉ SLOŽKY

1.) MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3 

Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega–6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš.

Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega–3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega–6 a velmi málo omega–3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou.

2.) LIGNANY

– Len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s  antivirovými, fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety – nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny.

3.) VLÁKNINA

Lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i četných jiných onemocnění.

LEN POTÍRÁ KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY

Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku.

Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.

LNĚNÉ VLÁKNO PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ

Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupence. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

LEN POMÁHÁ PŘI REVMATICKÝCH ZÁNĚTECH

Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků.

Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega–3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

LEN POTÍRÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA, PRSU A POKOŽKY

Mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinné účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega–3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega–3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky.

Lillian Thompson z University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se mezitím výrazně zmenšil. Je velmi sporné, zda v takovém případě byla operace vůbec nutná…

Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu.

LEN ZAJIŠŤUJE ENERGETICKOU ROVNOVÁHU

Lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.

DALŠÍ PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI LNU

Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný.

Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout.

LEN – JAK NA TO; KOLIK UŽÍVAT

Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1–2 polévkové lžíce denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat chlazený.

Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej.

JÍDLO JE LÉK

Staré řecké přísloví říká: „Nechť jídlo je vaším lékem a léky vaší potravou.“
Je málo potravin, o nichž by to platilo více než o maličkém, ale suverénně úžasném, pozoruhodně mnohonásobně talentovaném a velkolepém lněném semínku.

Dobré jídlo je vhodnou prevencí, protože správná jídla jsou opravdu léčivá. Lněné semínko je dokonalý příklad toho, kolik léčivých sil lze nalézt v prosté stravě, kterou jíte každý den.

Pro lékaře je těžké vymyslet lepší léčivé jídlo než len, a to je důvod, proč ho jídám pravidelně, a proč ho jako lékař vřele doporučuji svým pacientům, přátelům a rodině. Jím rozemletá semena a užívám vysoce kvalitní lněný olej. Od pradávna známá lněná semena jsou moderní superstravou. Výživná, dobře prozkoumaná, laciná, snadno připravitelná a s fenomenálními zdravotními účinky.

Lněné semeno a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví.

E.F.A. typu omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou některé klíčové oblasti působení:

– Kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech, očích;
– kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé);
– zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následně řízení hormonů k cílovým buňkám;
– zprostředkování imunní odezvy (a autoimunity);
– úprava nervových přenosů ovlivňujících náladu, poruchy emocí a pozornosti (ADD/ADHD, deprese, mentální choroby, nutkavé stavy a tak dále);
– regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost a potěšení ze sexu);
– rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty;

Regulace hladkých svalů a autonomních reflexů;
– tvoří podstatnou primární část buněčné membrány;
– udržují pružnost a pevnost buněčné membrány;
– řídí vtok a výtok substancí do a z buněk;
– tvarují strukturu pleti a vlasů.


Regulace rychlosti, s níž se dělí buňky (mitóza);
– jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku od červených krvinek do tělesné tkáně.

Regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin;

Jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny.

Plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly.

 

Odkazů je mnoho, kromě již uvedených například knihy, které napsali Dr. Udo Erasmus, Donald Rudin a Clara Felix.

Mnoho potřebného najdete především na internetu
 

http://lightsv.org/bud1.htm

http://www.hadek.cz/index.php?link=kontakt

http://www.geocities.com/HotSprings/1158/MAILBAG.HTM

http://www.geocities.com/HotSprings/1158/

http://home.online.no/~dusan/diseases/cancer/cancercured.html

http://www.oikourgos.com/trisha/online.htm (borelióza!

UPOZORNĚNÍ! Veškeré uvedené údaje slouží pouze pro informaci a poučení. V žádném případě nejsou míněny jako návod, nahrazující jakoukoli léčbu předepsanou lékařem!

 

Jiný současný zdroj a osvědčená úprava sirné patlaniny (Zdraví A-Z):


Využití Omega 3 mastných kyselin v lidském organismu, má úplně zásadní význam na stav krevního řečiště a tím pádem i na naše zdraví. Tyto kyseliny jsou naprosto nejlépe zastoupeny v oleji z lněného semínka, kde se vyskytují zhruba v objemu 54 % celkového objemu lněného oleje. Samotný ten olej nemá příliš veliký význam, ani konopný, ani lněný. Využitelnost Omega 3 mastných kyselin, pokud se používá samotný olej, je celkem problematická, protože můžou vyvolat vysoké naředění krevního řečiště a tím pádem i značné zdravotní problémy. Z tohoto pohledu je daleko nejlepší použít je smíchané s nějakou látkou, která má vysoký obsah síry, na níž se chemicky navážou a v zásadě se tím prospěšnost celé směsi razantním způsobem zvýší, přičemž se dá užívat i v relativně velkých dávkách, bez vážných zdravotních rizik. Navázání do potraviny se sírou, v dokonalé mixáži, umožní docílit stavu, který umožňuje vstup látek ze lněného oleje do nejdrobnějších kapilár a tak vlastně zlepšuje krevní řečiště.Tvaroh používejte kozí, ten je bez problémů.
Já sám používám po delším zkoušení směs, která je z 25 dkg tvarohu 7-10 dkg lněného oleje a 3-5 polévkových lžic lněného semínka. Toto semínko nasypu suché do mixéru, perfektně rozmixuji, na to přidám olej a tvaroh. Přidám menší množství osmotické vody a delší dobu promixuji. To je vše, pak hotovou směs přendám do misky a uskladním v chladničce. Není nezbytně nutné žádným zvláštním způsobem tuto směs ošetřovat a tato dávka vydrží na 2 až 3 dny pro jednu osobu. Dochutit se dá libovolným způsobem, někdo může použít česnek, někdo pálivou papriku, na sladko lze použít med, případně pro fajnšmekry šampaňské víno a další ingredience.
Celý postup jsem zde již několikrát popisoval a pro jistotu jej zopakuji. Důležitá je perfektní emulgace lněného oleje do potravin obsahujících ve větším objemu síru, která s olejem chemicky reaguje, výrazně snižuje jeho negativní vlastnosti, zvyšuje ty pozitivní a umožňuje jeho dokonalé využití v drobných cévách. Můžete si vyrobit jednu z následujících směsí s tím, že kozí tvaroh, nebo brynzu lze použít do té první směsi místo běžného tvarohu, ale jinak je postup potřeba dodržet.
1) Dle následujícího receptu, jak jej postavila Dr. Johanna Budwig, si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte syrové jídlo a zaměřte se na ovoce. Do mixéru, nebo šlehače dejte 250 ml čerstvého lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu, optimálně v bio kvalitě. Vhodné je přidat i čerstvě, jemně rozemleté, lněné semínko, množství dle potřeby. Mixujte a přidávejte jen tolik vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec, až ji budete vyplachovat. Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se sirnatými proteiny tvarohu. Na dochucení můžete použít 4 polévkové lžíce cca 60 ml medu, nebo česnek, ostrou papriku, případně trochu šampaňského vína.
2) Pro alergiky na mléko, je možné dát místo běžného tvarohu, dobrý tvaroh z kozího mléka, který dle mého názoru žádnou alergickou reakci nevyvolá, ale pokud se toho bojíte, tak vyzkoušejte místo tvarohu, udělat pastu z paraořechů, lískových ořechů, vlašských ořechů a cibulové zeleniny, nejlépe pórku. Do toho zamíchat ten lněný olej a jemně rozemleté lněné semínko. Je to plné proteinů i síry, které obsahují tyto ořechy opravdu hodně a pórek také. Je otázka, jak moc to bude projímavé, ale to budete muset vyzkoušet.
3) Pro toho, kdo nemůžete mléko, ani ořechy, je varianta ze semen a luštěnin. Semena síru nemají v adekvátním množství, ale mají proteiny a tuk, luštěniny mají proteiny a síru, ale zase chybí tuk. tak jsem nad tím popřemýšlel a můžete vyzkoušet následující postup. Udělejte pastu z naklíčené čočky, nebo hrášku a slunečnicového semínka, přidejte cibulovou zeleninu, česnek, červenou cibuli, pórek a vše důkladně promixujte, do tohoto základu přidejte olej a rozemleté lněné semínko, jako u receptu s tvarohem, v tomto případě bez medu, znovu promixujte na pudinkovitou konzistenci.

pozn. autora p. Zajíčka: Vracení lignanů do lněného oleje po vylisování, považuji za naprosto zbytečný luxus, pokud si z něho budete dělat sirnou patlanici. Sirná patlanice, pokud ji uděláte tak, jak jsem zde popsal, obsahuje navíc mimo olej, který je bez lignanů i lněné semínko, které má lignanů habaděj. Dá se říct, že obsahuje 800 krát víc lignanů, než jakákoliv jiná potravina se kterou se člověk vůbec může dostat do styku a potom nevidím žádný důvod vyhazovat peníze za drahý olej, do kterého někdo uměle lignany vrací. Lignany takto přijmete v naprosto přirozené podobě, absolutně čerstvé, bez jakékoliv úpravy, nebo zásahu člověka, což považuji vždy za naprosto zbytečné.

http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415

Lněný olej lze objednat zde, vyrobí na zakázku čerstvou várku a hned ji pošlou... http://www.agro-el.cz/lneny-olej/ Rozlijte si olej (např. 5l) do menších plastových lahví a uložte v mrazáku, kde je ve tmě a tak lze jej skladovat a používat postupně.