Proč pít čerstvé šťávy, pít čistou vodu a jíst zelené potraviny?

Rozdíly odšťavňovačů? Jak na to? Jak pracují? Rady a recepty Jak vybrat?

"Zdraví lidé mají mnoho snů - ale nemocní mají jen jeden sen - být zdravý"

Proč pít čistou vodu?

Předem než budete pokračovat ve čtení podívejte se na zajímavý film o zdravé stravě v souvislostech s mnoha argumenty, které v celku jste zřejmě nikdy neviděli.

Věnujte jednou v životě svůj čas něčemu, co má velký význam pro Váš život a hlavně pro Vaše zdraví ! Podívejte se na ukázky z filmů, které neuvidíte v žádné nemocnici ani čekárně u Vašeho lékaře a ani v lékárně, kam chodíte celý život pro léky ! Pomozte si sami, zkuste to ! nemáte co ztratit.... podívejte se na ukázky zajímavých filmů o stravě a zkuste se zamyslet nad svoji stravou. Případně si zde lze CELÝ TEXT FILMU přečíst nebo nakopírovat a v klidu si ho přečíst....:-) Food Matters - jídlo základ života. Možná namítnete tohle všechno již dávno víme... a navíc nemusíte se vším souhlasit ani tito autoři nemusí mít absolutní pravdu, podstatnější je jestli se Vám daří měnit své stravovací návyky a skladbu toho co denně sníte a vypijete? Další informace o potravinách v následujícím videu doporučujeme rovněž shlédnout:  VIDEO Potraviny, a.s. CZ

Závažný pohled na léčbu rakoviny najdete na našich stránkách v článku "Proč prevence?" a dále zde ve filmu s českými titulky viz následující odkaz -http://dokumentarni.tv/zdravi/lecba-rakoviny-zevnitr-healing-cancer-from-inside-out Jiný zdroj k shlédnutí celého filmu je pak možno shlédnout s CZ titulky zde: Léčba rakoviny zevnitř ven

text videa zde: http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/text-k-videu-lecba-rakoviny-zevnitr/

Úvodem dovolte zmínku o odšťavňovačích, které v našem obchodě prodáváme jen v úzkém výběrovém sortimentu nejvyšší kvality na světovém trhu, které při zpracování neničí enzymy a další potřebné živiny (zejména vyšší teplotou nad cca 40 stupňů C při odšťavňování, což je častý jev u komerčních nekvalitních odšťavňovačů). Šetrné technologie zpracování zeleniny a ovoce u kvalitních odšťavňovačů zachovávají to nejcenější co v organické vodě ze zeleniny nebo ovoce získáme. Přitom je třeba mít na paměti, že pokud je šťáva čerstvá nutriční hodnoty jsou nejvyšší! Otázkou pro každého z nás je jak se nám daří denně mít dostatek zeleniny ve svém jídelníčku a jakou kvalitu této zeleniny z našich polí a zahrádek získáme. Čas navíc jak je známo způsobuje oxidaci čerstvých šťáv (to je postupné znehodnocení) zejména při snaze delší odložené spotřeby. Spojením čerstvé šťávy z kořenné zeleniny se zelenou listovou zeleninou výrazně zvýšímě kvalitu šťávy. Dr. Norman W. Walkr považuje čerstvé šťávy s organickou vodou za nenehraditelné ! Přečtěte si jeho knihy zde na úvodní stránce Knihy ke stažení Dr. Normana W. Walkera. Lepší důvody k pití čerstvých šťáv nikdo jiný nezná a nevyzkoušel si jako on.

Další variantou uživatelsky velmi pohodlnou je užití usušené šťávy z mladého ječmene, který se dá přidat i do šťávy ze zeleniny, kterou si odšťavňíte. Proč ještě k Zelenému mladému ječmeni jíst tablety Chlorelly Pyrenoidosa? - protože v této kombinaci s Mladým ječmenem máte vyváženou potravinu, která účinně čistí i kompexně sytí Váš organismus. Velkou předností zelených potravin (vlastně vynikající zeleniny) v prášku a tabletách je jejich úžasná uživatelsky jednoduchá použitelnost. Zaneprázdnění lidé (a to je většina z nás) mají je proto vždy a snadno sebou třeba i na cestách. Mohou tak každodenně (nebo na cestách mimo domov) nahradit čerstvé šťávy a dát tak svému tělu nenahraditelné živiny, třeba na dovolené. Ne každý si bude na cesty vozit sebou odšťavňovač jako to po léta činní nejslavnější a nejvýkonnější česká tenistka Martina Navrátilová..., ale hlavně vzpomeňte si kolikrát denně máte čerstvou zeleninu, nebo opravdu čerstvou potravu?

Další důvody ke změně vašeho jídelníčku:

Špatný jídelníček?
Je obecně známo, že západní civilizace nekonzumuje dostatek čerstvých potravin. Co jsou živé potraviny se dočtete zde. Odborníci na výživu doporučují konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny denně k uchování vyváženého příjmu vitaminů a minerálů. Mnozí ovšem toto minimální doporučení zdaleka nesplňují: např. v USA vychází na jednu osobu jeden a půl porce, v Británii sní 65% populace jen jedinou.



Životní tempo a vyvážená strava
Drtivá většina z nás nejí nezbytné množství ovoce a zeleniny. Díky hektickému stylu života a rychlosti tempa dnešní doby zapomínáme na vyváženou stravu a zanedbáváme tak svoje zdraví, které máme jen jedno. Není proto překvapující, že většina z nás padne za oběť nejrůznějším lehčím onemocněním, z nichž některá mají sklon hromadit se a posléze vedou k závažnějším chorobám. Důkladné vědecké studie opakovaně poukazují nato, že konzumace čerstvých potravin výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí na srdeční choroby či rakovinu.

S vitamíny ku zdraví
Čerstvé ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí jakéhokoli jídelníčku. Poskytují betakaroten (který tělo přeměňuje na vitamin A),vitamin C, draslík, fosfor a spolu s dalšími vitaminy a minerály pomáhají chránit tělo proti různým obtížím a onemocněním, od běžného nachlazení po rakovinu. Tyto vitaminy podporují činnost tělesných enzymů a jsou součástí procesu rozkládání potravy na energii. Pomáhají také udržovat hormonální rovnováhu, posilují imunitní systém a jsou nezbytné pro činnost mozku a nervové soustavy. V zelenině, jako je kapusta, zelí a kořenová zelenina najdeme také hořčík a vápník. Listová zelenina obsahuje chlorofil, který pomáhá při stavbě svalstva a chrání nervovou soustavu.

Šťávy - Vitaminová bomba

Zahrnutím čerstvých šťáv do svého jídelníčku nejen že budete zdravější, ale už samotný proces přípravy vám dá čas ke zpomaleni a uvolnění z rychlého životního tempa. Hlavní výhodou šťáv je jejich snadná stravitelnost pro lidský organismus. Z čerstvé šťávy dokáže naše tělo vstřebat více vitaminů a ostatních užitečných látek než je tomu při konzumaci tuhé stravy.Jen málokdo by dokázal na posezení sníst celý ananas, 225 ml šťávy z jednoho ananasu je mnohem lepší vyhlídka. Obzvlášťě účinné jsou šťávy z čerstvé zeleniny, protože vaření zničí mnoho proteinů a živin, zatímco ve šťávách zůstanou neporušené. Enzymy přítomné v čerstvých potravinách spolu s tělesnými enzymy rozkládají šťávy a napomáhají vstřebávání prospěšných látek do krve, což proběhne v několika minutách po požití.

Detoxikační schopnosti

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mají obdivuhodné detoxikační a regenerační schopnosti. Jsou zaprvé vynikajícími zdroji čisté vody, která se filtruje v celé její složité struktuře. Už tímto se odstraňuje jeden ze zdrojů nečistot, se kterými se musí trávicí soustava každý den vyrovnávat. Navíc každé ovoce obsahuje organické kyseliny, které pomáhají odstraňovat toxiny z tráviacího traktu. Citrusové plody obsahují nejúčinnější kyselinovou sloučeninu – kyselinu citrónovou, a další druhy ovoce poskytují jiné mírnější, např. kyselinu vinnou, jablečnou ap. Některé plody jako například pomeranče nebo jablka, obsahují i pektin, který může absorbovat tuky a toxiny ze zažívacío traktu.

Nastolení kyselinobazické rovnováhy
Příjem ovocného, nebo zeleninového džusu má na lidský organismus zásaditý účinek. (Nenechte se zmýlit tím, že šťáva je kyselá.) Pro většinu z nás je to prospešné, protože běžný jídelní lístek z velké části bílkovin a upravených jídel vede k chronickému překyselení našeho organismu. Pro svoje správné fungování má lidské tělo úzce vymezenou pH hodnotu, pohybující se na prahu zásadité stupnice. Už jedna, jediná sklenice ovocné, nebo zeleninové šťávy denně, Vám pomůže obnovit kyselinobazické rovnováhy vašeho organismu, která je základem Vašeho zdraví. . Zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny najdete zde. Tabulka potravin zásadotvorných a kyselinotvorných.pdf (132,6 kB)


Pokud nemáte dostatek zeleniny a ovoce máte podstatný důvod k zařazení zelených potravin, které pro dnešní dobu jsou uživatelsky velmi příjemné a jednoduché ke každodennímu užívání. Přejeme Vám život se šťávou a zdravím...

Jak vybírat ovoce a zeleninu

  1. Základem je nakupovat ovoce a zeleninu v sezóně. Ovoce nakupované mimo sezónu je většinou dovážené z dalekých krajin a po cestě ztrácí nejen chuť, ale především své nutriční hodnoty.  Pozor na zeleninu ze zkumavky viz článek…
  2. Když vybíráte v obchodě ovoce a zeleninu, používejte své smysly. Čich, dotek a optický vzhled ovoce jsou první známky, podle kterých je možné rozeznat, zda-li kupujete čerstvé a delikátní ovoce.
  3. Nekupujte první jablko, na které Vám padne ruka, ale pečlivě vybírejte.
  4. Sledujte skvrny na ovoci a zelenině. Ovoce s výraznými skvrnami nekupujte.
  5. Zkontrolujte barvu, zda-li má správný odstín. Například nekupujte zelené jahody.
  6. Zkontrolujte, zda-li nemá plod otlačeniny a není pomačkaný a zda s ním bylo šetrně zacházeno.
  7. Přičichněte k ovoci. Některé plody svěže voní, jen když jsou čerstvé. Podle vůně je také možné poznat, zda již není plod dlouho na pultu a nezačíná se kazit.
  8. Dotekem zkuste, jakou má ovoce strukturu. Například jablka a hrušky by měly být pevné, ale broskve, švestky a další "měkké plody", by měly být měkčí. Při tomto testování dejte pozor, abyste ovoce neponičili.
  9. Ovoce a zeleninu vybírejte raději z otevřených krabic, než z uzavřených boxů a igelitových přebalů.
  10. Potěžkejte ovoce. Pokud je těžké v porovnání se svou velikostí, pak jste vybrali čerstvý plod!

Jak správně omývat ovoce a zeleninu

  1. Veškeré ovoce a zeleninu, které potřebujete umýt, si připravte na linku poblíž dřezu.
  2. Pokud chcete, můžete do dřezu umístit cedník.
  3. K omývání ovoce používejte vlažnou vodu, nikoliv vařící nebo ledovou.
  4. Opláchněte ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou. Pro suroviny, které na sobě mají zbytky zeminy nebo jiné nečistoty použijte pro odstranění kartáč na čištění. Před použitím kartáče se ujistěte, že není kartáč příliš drsný, aby nepoškodil vnější obal plodu.
  5. Ujistěte se, že na ovoci nebo zelenině nezůstaly žádné nečistoty.
  6. Případně odstraňte otlučená a špatná místa plodů.

Fakta o ovoci a zelenině

Doporučujeme začít odšťavňovat nejprve plody, které máte rádi a které Vám chutnají. Poté můžete začít experimentovat a přidávat další plody a kombinace.

VAROVÁNÍ!!! Budtě opatrní s nadměrnou konzumací ovocných šťáv. Ovoce obsahuje velké množství cukrů a může při nadměrné konzumaci zvednout hladinu insulinu v krvi. To platí i pro mrkev nebo červenou řepu.

TABULKA

Příprava ovoce a zeleniny

• Před odšťavňováním vždy ovoce a zeleninu řádně omyjte.
• Ovoce s pevnou slupkou, jako je například mango, guava, meloun nebo ananas, je třeba nejprve zbavit pevné části slupky.
• Všechny plody s peckami, tvrdými jádry nebo semeny, jako jsou nektarinky, broskve, mango, meruňky, švestky a třešně, musí být před zpracováním vypeckovány.
• Citrusové plody je třeba nejprve oloupat.

Zdraví prospěšné účinky ovoce a zeleniny

Jablko
Podporuje správnou funkci ledvin. Jablka také pomáhají při zažívacích potížích. Jedno rčení praví „Jablko každý den, nemoc z těla ven“.
Meruňky
Díky vysokému obsahu karotenu mají meruňky omlazující efekt, posilují pokožku, vlasy, nehty. Kyselina pantotenová se postará o vaši vitalitu a odbourávání tuků. Navíc jsou sušené meruňky účinné na zácpu. Lahodné a šťavnaté ovoce.
Banán
Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku - prvku, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu - reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování.
Červená řepa
Červená řepa prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odstraňuje zácpu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Byl prokázán i její regenerační vliv na játra. Obsahuje mnoho křemíku, potřebného pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže.
Brokolice
Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Brokolice obsahuje více vitaminu C než citrusové plody. Dále zde najdeme vitaminy E, B1 a B2. Brokolice je také bohatá na beta-karoten a kyselinu listovou a z minerálních látek na draslík, vápník, fosfor a síru. Pány ve středním a vyšším věku bude jistě zajímat, že brokolice a květák mají mimořádně pozitivní vliv na snížení rizika zhoubné rakoviny prostaty.
Mrkev
Mrkev je výborným zdrojem beta-karotenu a rostlinné formy vitaminu A. Obsahuje vlákninu. Na mrkvi je Beta-karotenu, který mrkev obsahuje ve velkém množství. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny.
Celer
Působí detoxikačně na celý organismus, má protirakovinné účinky a údajně také zvyšuje potenci. Jedlý je nejen kořen, ale také nať s listy. Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K. Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód.
Třešně
Odrůdy třešní a višní, které se dají jíst za syrova, jsou dobrým zdrojem draslíku; ten pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a zdravou pokožku. Navíc obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C. Mohou působit preventivně proti dně.
Fíky
Čerstvé fíky obsahují až 70-80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech.
Grapefruity
Grapefruity mají vysoký podíl vitamínu C zvyšují obranyschopnost organismu. Působí také protizánětlivě a antimykoticky (včetné plísňových onemocnění kůže). Zlepšují krevní oběh a látkovou výměnu a upravují hladinu cukru v krvi. Působí pozitivně na zdraví srdce, zbavuje cévy nánosů. Zmírňují trávicí a střevní potíže, obnovují poškozenou střevní mikroflóru.
Kiwi
Jen málokteré ovoce obsahuje tolik vitamínu C jako kiwi. Obsahem až 1 miligram vitamínu C v 1 gramu kiwi pokrývá konzumace kiwi příjem denní dávky. Díky vitamínu C, i v kombinaci s hořčíkem, podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Je známo, že vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu.
Pomeranč
Pomeranče jsou výborným zdrojem vitamínu C, obsahují tiamin (vitamín B1), folát (kyselinu listovou) a pektin, který může snížit hladinu cholesterolu v krvi.Vitamin C pomáhá vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Zároveň pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím.
Hrušky
Hrušky obsahují vitamín C, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotin, glykosidy, stopy jódu, malé množství vitamínu P a větší množství draslíku. Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti.
Ananas
Obsahuje enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy. Dále snižuje srážlivost krve, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě a uvolňuje svalstvo.
Jahody
Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.
Rajčata
Posilují buněčnou strukturu a srdce. Podporují látkovou výměnu, pomáhají při tvorbě zdravé kůže, stavbě nových vaziv, posilují sliznice v celém těle. Omlazují buňky, zlepšují oběhové potíže, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu, odvodňují a působí močopudně.
Meloun
Meloun je bohatý především na lykopen (ten je také v rajčatech a působí jako prevence rakoviny, betakaroten a citrulin. Podle expertů z Texasu vodní meloun obsahuje účinné látky, které působí pozitivně na mužskou erekci. Síla jejich účinku se při pravidelné konzumaci vodního melounu směle vyrovná i Viagře. Pravidelné pojídání melounu pomůže i vysušené a citlivé pleti.
Mladá pšenice
Výrazně zlepšuje imunitu a stavy chronické únavy. Pomáhá v prevenci obezity, zlepšuje peristaltiku střev i celulitidu. Účinně neutralizuje metabolické překyselení organismu. Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Pomáhá proti nemocem dýchacího ústrojí. Obnovuje endokrinní systém, neutralizuje toxiny a karcinogeny v těle.

100% krabicový džus vs. čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Možná si říkáte, proč odšťavňovat ovoce a zeleninu doma, když si mohu téměř v každém obchodě koupit 100% krabicový džus. Srovnáváte nesrovnatelné! Pouze čerstvě vylisovaná štáva nám dodá potřebné živiny, které naše tělo potřebuje. Šťávy prodávané v obchodech jsou pasterovány, čímž jsou dokonale zničeny živiny, které jsou důvodem, proč šťávu vlastně konzumujeme.

Nováčci jsou často překvapeni, jak šťáva změní vzhled, když většina dužiny je odstraněna. Například pomerančová šťáva vypadá hustěji a krémovější, než cokoli, co jste kdy pili z krabice, protože dřeň je odšťavněna se zbytkem plodu. Čerstvá šťáva je jen vzácně čirá, často spíše matná a zpěněná.

Pravděpodobně jste už slyšeli nebo četli o blahodárných účincích ovocných a zeleninových šťáv – dokud však nezačnete pravidelně odšťavňovat a konzumovat šťávy, nedokážete si představit ten rozdíl. Vlastní zkušenost Vám dá vice, než stovky přečtených článků. Pozor na zeleninu ze zkumavky viz článek…  a POZOR NA KOUPENÉ KRABICOVÉ DŽUSY !!!

 

Cesta ke zdraví

Důležité upozornění!

§ Informace zveřejněné na těchto stránkách nelze považovat za lékařská doporučení. Jedná se o poznatky převzaté z dalších webovových stránek se zaměřením na výživu a zdraví. Rozhodně nedoporučuji čtení těchto stránek osobám mladším 18 ti let a osobám s omezenou svéprávností. Část informací a...

Proč pít čerstvé šťávy?, proč odšťavňovat?

Zdraví a čerstvé šťávy JAK VYBÍRAT OVOCE A ZELENINU   PROČ PÍT ČERSTVÉ ŠŤÁVY?, PROČ ODŠŤAVŇOVAT?   Rozdíly?    Jak pracují?   Rady a recepty    Recepty, čerstvé šťávy   Zelené potraviny    Nevybrané,...

Odšťavňovače, test, recenze

TEST odšťavňovačů. Vyberte správné Odšťavňovače na ovoce a zeleninu TOP z celého světa, recenze, testy Recenze na náš obchod zde    Naším zájmem je pro Vás připravovat nové recenze, testy a srovnání těch nejlepších odšťavňovačů z celého světa. Naše recenze i nabídka...

Informace články, odkazy, filmy , videa

Nejen o zelených potravinách, šťávách, nápojích a odšťavňovačích O nás   Všechny články   Jak vybrat odšťavňovač?, Výběr odšťavňovače   Jak vybírat ovoce a zeleninu  Proč pít čerstvé šťávy?, Proč...

Doporučený článek Cena Vašeho zdraví

Doporučujeme k přečtení následující článek s řadou odkazů na filmy o potravinách i dalších souvislostech, které by jste měli vidět... Cena Vašeho zdraví... nebo se podívejte na článek   "Nadváha" kde je komplexní přístup autora Urlicha Strunze v knize: Spalte tuky správným...

Cibule Zdravý lék pro celou rodinu

Cibule.pps (5,7 MB) Stáhněte si tento soubor a podívejte se na vlastnosti cibule, která pomáhá, když víme jak.. Protizánětlivá síla červené cibule Cibule je celosvětově jednou z nejvíce populární zeleniny. Zatímco malé děti nemají rádi její štiplavou vůni, většina dospělých ji...

TEST - Kolika let se dožijete?

   Kalkulátor věku - Zajímá Vás co má vliv na Váš věk, kterého byste se chtěli dožít? Podívejte se na stránky člověk online, odpovězte na otázky a tím si to spočítáte sami, stačí jen uvádět pravdivé údaje… Biologický a skutečný věk bývá rozdílný.  

Recepty nejen pro Hurom slow

Na recepty pro Hurom slow zašleme svým zákazníkům odkaz ke stažení 100 stran s obrázky.  Vynikající recepty s obrázky rovněž naleznete v českém návodu pro nejnovější odšťavňovač Sana Juicer EUJ-707 by Omega  - bohužel zatím v angličtině. Překlad i když nebude dokonalý lze provést na...

Food Matters - jídlo základ života

"Zdraví lidé mají mnoho snů - ale nemocní mají jen jeden sen - být zdravý"                                              Odkaz na film Food Matters    ...

Náhradní díly odšťavňovačů

Občas se stane, že omylem s odšťavněnou drtí vyhodíte i nějaký ten díl vašeho odšťavňovače. Nezoufejte, většinu dílů na námi nabízené přístroje můžeme Vám zaslat, takže můžete bez problémů pokračovat ve zdravém životním stylu. Kompletní seznam - Náhradní díly odšťavňovačů: ND...

1 | 2 >>